Förflytta dig till innehållet

Åbo handelskammarens enkät: De flesta företagen vill att det ska bli lättare att rekrytera utländsk arbetskraft

Nästan hälften (44,9 procent) av medlemsföretagen i Åbo handelskammare meddelar att det skulle bli enklare att rekrytera utländsk arbetskraft om man slopade den nuvarande prövningen av tillgång på arbetskraft. Omkring 17 procent av företagen från Egentliga Finland tänker att prövningskravet har försvårat eller gjort det omöjligt att rekrytera en utländsk arbetstagare.

Centralhandelskammaren föreslår att man slopar systemet med prövning och hoppas att man senast i nästa regeringsprogram får in slopandet som en målsättning. Sammanlagt 188 medlemsföretag från Egentliga Finland svarade på Åbo handelskammares enkät.

– Den offentliga debatten är snedvriden på det sättet, att man ofta talar om behovet av högt utbildad personal och om att underlätta tillståndsprocessen för deras del. Visst behövs också de, men samtidigt ska man komma ihåg att merparten av personalen hos företagen består av yrkesmän och -kvinnor. Genom att slopa prövningen av tillgång, skulle vi äntligen få fart på den arbetskraftsmässiga invandringen, säger Centralhandelskammarens ledande sakkunniga Mikko Valtonen.

Sju av tio har brist på kunnig arbetskraft

Enligt enkäten lider upp till 70 procent av företagen av brist på kunnig arbetskraft. Man saknar främst yrkesutbildad personal. Att öka på den arbetskraftsbaserade invandringen är det enklaste sättet att råda bot på problemet. Regeringen strävar efter att fördubbla den här typen av invandring fram till år 2030, men prövningsprincipen sätter ofta käppar i hjulet eller förhindrar invandringen helt.

Företagen som rekryterat är nöjda

De företag som rekryterat arbetskraft från utlandet är nöjda. Endast 6,6 procent av de som tagit in utländsk arbetskraft har haft negativa upplevelser.

– Det är otroligt fint att höra att så gott som alla företag som rekryterat folk från utlandet varit nöjda, konstaterar Valtonen.

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar? Första månaden bara 1,00 €! Klicka här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter