Förflytta dig till innehållet

Åbo Handelskammare ser brister i statens trafikplan – både Åbo flygfält och skärgårdstrafiken kunde lyftas fram mer

ÅU-Foto
Åbo flygplats med snö
Åbo Handelskammare kritiserar bland annat att Åbo flygfält i utkastet till planen främst presenteras som ett flygfält som matar passagerare till Helsingfors-Vanda. Handelskammaren poängterar att flygfältet har flera direktförbindelser ut i Europa.

Åbo Handelskammare är inte nöjd med utkastet till statens nya trafiksystemplan. Planen som utarbetas av kommunikationsministeriet som bäst ska utgöra en grund för utvecklingen av hela landets trafiksystem under åren 2021-2032.

Handelskammaren kritiserar speciellt att planen lägger stor fokus på Helsingfors-Vanda flygfält då det kommer till flygtrafiknätverket i Finland, utan att också beakta den viktiga rollen som de mindre regionala flygfälten spelar.

Åbo flygfälts direkta internationella förbindelser är viktiga både för företag och för passagerartrafiken, skriver handelskammaren i ett pressmeddelande. De konstaterar att passagerarmängden på flygfältet före coronapandemin procentuellt sett ökade mest i hela landet.

Enligt Åbo Handelskammare presenteras Åbo flygfält i planen trots det främst som ett flygfält som matar trafik till Helsingfors-Vanda. I pressmeddelandet poängteras att Helsingfors endast är en av flera destinationer i Europa dit det finns direktförbindelser från Åbo.

Satsningar på skärgårdstrafiken efterlyses

I trafikplanen föreslås skärgårdstrafikens finansiering hållas på samma nivå som tidigare. Enligt Åbo Handelskammare är det här ett absolut minimikrav. De poängterar att Åbolands skärgårds livskraft är central för hela Egentliga Finland, och där finns viktig företagsverksamhet.

Området är ett viktigt turistmål både för utländska och inhemska resenärer. Dessutom är skärgårdens tillgänglighet också central för byggindustrin: hälften av Finlands cement kommer från Pargas.

Åbo Handelskammare lyfter bland annat fram S:t Karins västra omfartsväg, som en viktig anslutning till motorvägen både för transport och för pendlare. Vissa delar av vägen som binder ihop Pargas med fastlandet är i kritiskt skick och borde beaktas i planen.

Entimmeståget och hamnförbindelser också centrala

Utöver flyg- och skärgårdstrafiken skriver Åbo Handelskammare att entimmeståget mellan Åbo och Helsingfors borde få mer uppmärksamhet i planen. Också förbindelserna som binder ihop hamnarna i Egentliga Finland med resten av landet, såsom Riksväg 8, borde enligt handelskammaren få mer uppmärksamhet.

Kommunikationsministeriet tar emot utlåtanden om utkastet till statens trafikplan fram till den 23 februari. Utlåtanden kan ges på nästet, www.lausuntopalvelu.fi, eller per epost till adressen kirjaamo@lvm.fi.

Tanken är att planen ska presenteras till riksdagen senare i vår.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter