Förflytta dig till innehållet

Åbo handelskammare: att begränsa näringsfriheten måste vara sista knepet mot viruset

Logomos vd Päivi Rytsä lyfter upp att evenemang finns i många olika former, men i media behandlar man alla sorts evenemang som stora festivaler. Arkivbild

Rese- och samlingbegräningar, resturangverksamhetsbegränsningar, och stängningen av skolor av daghem. Dessa åtgärder är de som orsakar mest skada för företagen, visar Centralhandelskammarens enkät.

Åbo handelskammares turismutskotts medlemmar vill påminna att kulturhus, hotell och restauranger arbetar hårt för att det ska vara tryggt att utnyttja deras service.

Sunborn Sagas och Sunborn Caterings vd Riikka Arola upplever att turismbranschen inte överlever flera restriktioner, och att regeringen borde välja alla andra sorts knep för att kuva virusspridningen innan man begränsar näringsfriheten.

Logomos vd Päivi Rytsä påpekar att arrangörer gör sitt yttersta för att skapa trygga omständigheter på sina evenemang.

— Kulturhus och evenemangsarrangörer lägger mycket tid och resurser på att kunna erbjuda trygga tillställningar. Det handlar om företags försök att hållas vid liv, och det får man inte riskera genom att vara arrogant.

Dessutom lyfter Rytsä upp att evenemang finns i många olika former, men i media behandlar man alla sorts evenemang som stora festivaler.

På handelskammarens enkät svarade företagare att det som företagen nu behöver är lokala avtal och lägre förvärvsinkomstbeskattning.

På enkäten svarade 25 procent av företagarna att risken för att gå i konkurs ökat avsevärt under coronapandemin. Andelen är mindre än på våren, men sedan sommaren har siffran börjat öka en aning igen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *