Förflytta dig till innehållet

Åbo förskönas med fondpengar: Ån får ljudkonstverk, unga gör popup-trädgård och konserthuset får väggmålning

Stefan Holmström
Martinsbron
I höst kan man uppleva ett ljudkonstverk som sträcker sig flera hundra meter längs Aura å.

Allt fick sin början i januari 1972. Det var då Åbo stad slog samman följande fonder: kommerserådet P. C. Rettigs fond, greve Creutz fond, Åbo kommunalfullmäktiges sammanträdesfond, fonden för inköp av konstverk till stadens parker, G. A. Petrelius fond för förskönelse av staden, Elis Salutskijs testamenttillgångar och Kuppis fond.

Resultatet var fonden för stadens förskönelse, med målet att göra Åbo vackrare och skydda naturen. Fondkapitalet – efter 49 år – var vid slutet av 2020 nästan 6,5 miljoner.

Som en följd av fondsammanslagningen 1972 kan stadsstyrelsen i år dela ut 280 000 euro. Det är den största summan på flera år. Endast under självständighetens jubileumsår 2017 var potten större, hela 470 000 euro.

Stadsstyrelsen godkände på måndagen hur pengarna ska fördelas. Ett bärande tema är att det har gått tio år sedan Åbo var kulturhuvudstad.

Den största potten ska användas för en idétävling som är riktad till professionella inom den visuella branschen. Av de övriga objekten kan nämnas en flera hundra meter lång ljudinstallation vid Aura å i höst, en mural på Åbo konserthus och ny belysning i Kuppisparken.

I stadsdelen Jyrkkälä ska det i vår bli en popup-trädgård, designad av ungdomar. Motsvarande parker har tidigare gjorts med fondpengar Pansio, Hallis, Lauste och Jäkärlä.

En speciell satsning är ett konstverk som har gjorts av gammalt mastvirke från den tremastade barken Sigyn, som ligger vid Varvstorget i Aura å. Konstverket finns redan och var utställt i fjol i Fiskars, men i vår ska det placeras nära Sigyn.

Stort och smått

Idétävling för proffs inom visuella branscher, 100.000 euro.

Ljus och skogskonst på Teaterbron, 40.000 e.

Belysning i Kuppisparken, 40.000 e.

Ljudinstallation vid Aura å, 30.000 e.

Mural, Konserthuset, 16.000 e.

Service av säsongsbelysningen, 14.000 e.

Nya odlingslådor, 10.000 e.

Tvätt och reparationer av skulpturer samt reliefer utomhus, 8.000 e.

Service av springbrunnar, 7.000 e.

Klotterborttagning, 5.000 e.

Midsommarverk i närheten av Sigyn, 5.000 e.

Popup-trädgård i Jyrkkälä, 5.000 e.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter