Förflytta dig till innehållet

Åbo firar sin dag med fyrverkeri, fågelpromenad, trav och kultur

Fjolårets fyrverkeri på Åbodagen. Foto: J-O Edberg


Firandet av Åbodagen tar en tjuvstart och börjar redan på lördagen den 14 september.
Det blir bland annat nordiska mästerskap i trav på Metsämäki travbana dit det är gratis inträde och klockan 9 startar en avgiftsfri fågelpromenad på Runsala.
På Domkyrkotorget ordnas den redan traditionella morotsmarknaden där man hittar närproducerad mat.
På söndagen är det gratis inträde till alla stadens museer samt till Aboa Vetus och Sibeliusmuseet. Dessutom får man rabatt på biljetter till Forum Marinum och modiga kan klättra upp i masten på Suomen Joutsen.
Välgörenhetsevenemanget Posankka Race släpper ut posankor i Aura å för att tävla om mästerskapet. Det är möjligt att adoptera en badposanka för 10 euro och intäkten går till Håll skärgården ren rf.

Kyrkor och konst

Även stadens kyrkor öppnar sina dörrar under Åbodagen. Betelkyrkan som kallats den mest välbevarade hemligheten i Åbo centrum är öppen för allmänheten.
Även Helige Andes kapell håller öppet. Dessutom kan åboborna bekanta sig med den ortodoxa kyrkan, S:t Birgittas katolska kyrka och Åbo islamiska samfunds moské.
På Gamla Stortorget sprider Möjligheternas torg ut sig med över 50 utställare, och i Åbo Konsthall firar man konstevenemanget Vallaton Taiteenkumous där kulturaktörerna presenterar sig för allmänheten. På Stortorget offentliggörs även Åbosamfundets traditionella Åboflicka och Åbopojke.
Åbodagens festligheter kulminerar med det traditionella fyrverkeriet på Samppalinnaberget kl. 21.
Åbodagen har firats sedan år 1961.
Evenemanget ordnades till en början av Åbosamfundet och traditionen har upprätthållits av Åbo stad. Bakom evenemangen står även lokala föreningar, företag och sällskap.
Läs hela programmet här

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *