Förflytta dig till innehållet

Åbo filharmoniska orkester hälsar på i åldringshem i Åbo – kulminerar med utomhuskonsert i höst

Seilo Ristimäki
Åbo filharmoniska orkester träffar äldre under våren och bjuder på konsert för dem i höst.

Under våren och hösten genomför Åbo filharmoniska orkester ett pilotprojekt av konceptet ”Tillgängliga orkestrar” i två åldringshem i Åbo. Det blir både virtuella musikverkstäder och konserter samt faddermusikerträffar.

– Vi är ivriga över den nya samarbetsformen och möjligheten att bidra med musikupplevelser och möten som främjar välmående, speciellt nu under den svåra coronatiden, gläder sig orkesterns producent Heidi Pulkkinen.

Pilotprojektet består av tre musikaliska virtualverkstäder samt personliga träffar med åldringshemmets invånare och deras utvalda faddermusiker. I de inkluderande verkstäderna leds invånarna med musikens hjälp genom hela livet, så att egna minnen och sånger friskas upp och antecknas. Inför faddermusikerträffarna samlas musikminnen in på förhand av deltagarna.

Åldringshemmets invånare och personal bekantar sig även med ÅFO:s virtualkonsertverksamhet samt använder sig av sångtavlor till hjälp för minnet och som en metod i musikverksamheten.

Musikmöten i åldringshem

Pilotprojektet kulminerar i augusti med en avslutande konsert på åldringshemmets gård, där varje invånare tillägnas en personlig gåvosång. I valet av sånger beaktas de livsberättelser samt sång- och musikminnen som framkommit under verkstäderna, de personliga mötena och intervjuerna.

I vårens pilotprojekt deltar invånare, vårdpersonal samt invånarnas anhöriga vid åldringshemmen i Runosbacken och Övre S:t Marie. Från ÅFO deltar musikhandledare Terhi Lehtovaara samt en grupp bestående av sex musiker: Anne Eirola (flöjt), Nicolas Indermühle (tuba), Katja Kolehmainen (cello), Aapo Kyyhkynen (kontrabas), Jussi Markkanen (slagverk) samt Nobu Takizawa (violin). Musikerna har under hösten 2020 utfört en utbildningsperiod som musiker i sjukhus- och vårdmiljö.

Ändrade planer

– Ursprungligen var planen att genomföra pilotprojektet på plats vid åldringscentren, men på grund av restriktioner var vi tvungna att ta ett större digikliv än förväntat. Hybridmodellen har gett vår orkester en möjlighet att hitta och utveckla nya tillvägagångssätt, berättar Pulkkinen.

Pilotprojektet är en del av projektet Tillgängliga orkestrar, där Åbo filharmoniska orkester deltar. Projektet utvecklar orkesterverksamheten bland åldringar i Finland och Storbritannien under åren 2020–2021.
Målsättningen är att tillgängliggöra kultur och konst på ett jämlikt sätt samt befrämja åldringars aktiva deltagande, interaktivitet och gemenskap med konstens medel.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter