Förflytta dig till innehållet

Åbo får nytt utomhusbad invid Kvarnbron – "Kaarna" ska ge nya perspektiv på staden

”Kaarna” ska bli platsen för olika evenemang. Bild: Töölö Urban


Det blir företaget Töölö Urban som får bygga en så kallad kulturåflotte invid Kvarnbron på Aura å i Åbo. Det här beslöt stadsstyrelsens stadsutvecklingssektion i måndags.
I tävlingen deltog fem bidrag, och målsättningen var att hitta en arkitektoniskt högtstående plan som är lätt att förverkliga.
Töölö Urbans förslag ”Kaarna”, alltså bark, vann för att det är en helhetslösning som passar in i omgivningen och som ska kunna användas året runt, skriver Åbo stad i ett pressmeddelande.
”Kaarna” innehåller en 120 meter lång och 20 meter bred plattform som flyter på Aura å. Likaså har flotten tre simbassänger: en 25 meter lång bassäng, en mindre för barn och en i själva åvattnet.
Helheten kompletteras av bastu- och omklädningsutrymmen, också sådana som kan bokas för privata tillställningar, och av restaurang- och terrassutrymmen.
Kulturåflotten ska också bli en plats för konserter och filmkvällar och erbjuder på det hela taget en chans att uppleva Åbo på ett nytt sätt, menar staden.
Nu tar arbetet med en detaljplaneändring vid, och under de fortsatta förhandlingarna ska parterna ta ställning till flottens exakta placering och hur den förtöjs.

En bassäng för barnen, en lite större och en i ån själv. Bild: Töölö Urban

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter