Förflytta dig till innehållet

Åbo centrums framtida dragningskraft

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

En stor rubrik kräver ofta stora skriverier men jag skall försöka hålla mig kort och koncist, även om ämnet är mäkta intressant och smaskigt.

I vår juniorhandelskammares kolumnserie ”Synvinkeln”, skriver jag nu i oktober månad om det heta och aktuella ämnet Åbo centrum och dess dragningskraft. Någon kanske tänker att, ”vad, kan dessa begrepp förekomma i samma mening?” och någon annan kanske tänker samtidigt att ”vad spännande, Åbo kommer att bli ett av Europas finaste stadskärnor om en tid!”.

Själv tillhör jag den sistnämnda gruppen, eftersom glaset oftare är halvfullt än halvtomt hemma hos oss.

Åbo centrum har de senaste åren (med början redan under de senaste årtionden) genomgått flera stora, omfattande och omtalade förnyelser och förändringar.

Det magiska ordet är förstås ”toriparkki” och allt vad det inneburit. Jag går inte in på hela processen men högst nämnvärt i just detta sammanhang är att arbetet är i full gång och det kommer att bli klart inom snar framtid.

Då Salutorgets förnyelsearbete påbörjades, hände det mycket annat också vid kaffeborden i de stora fastigheterna och företagen, som befinner sig runt salutorget. Plötsligt hade vi inte bara ett byggnadsfält i stadskärnan, utan fler runt omkring. Många såg sin chans!

Nu lönar det sig att rusta upp sig, så vi är med i den framtida framgångshistorien kallad Åbo centrum och dess dragningskraft.

Flera stora fastighetshelheter har redan förnyats runt om salutorget och fler blir klara inom snar framtid. Dock finns det delområden som fortfarande är under planering men i stort sett har centrumkvarteren minst sagt genomgått en grundlig förnyelse på var sitt håll.

Då Salutorgets yta och dess underliggande parkering blir klara, kommer Åbo centrum att vara ”Skärgårdens hjärta” med inslag av europeisk stil, ekologiska lösningar och element som främjar gemenskapen bland Åbobor. Detta är ju det som stadsborna själva röstade fram. Åbobor är väl kända för sin bra smak, eller hur?

Men allt detta är ingen lätt plätt. Det kräver och kommer att kräva hårdare och tätare samarbete bland fastigheterna och företagen i Åbo centrum, ekonomiska satsningar och en hel hög med bra, effektiv, konsekvent, mångsidig planering och verksamhet, sedd genom glasögon som är finslipade med sådan styrka att även de minsta detaljerna uppmärksammas.

Det är en helhet som kräver resurser och tid, energi och engagemang, entusiasm och nyfikenhet samt även en gnutta tur på vägen.

Vi är mitt i processen men ”great things take time”.

I slutändan är det ändå vi stadsbor i Åbo som gynnas av detta och som är de ultimata slutanvändarna. Åbo blir ett av Europas finaste, mest funktionella, moderna och ändå historiskt anrika stad. Det låter ju attraktivt, eller hur?

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter