Förflytta dig till innehållet

Åbo borde satsa på gamla och nya koloniträdgårdar

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I mitten av maj besökte jag igen Stockholm, som prunkade i vårsolen. Jag var mest på Södermalm, en stadsdel mitt inne i storstaden Stockholm (det kallas innanför tullarna). Den är i storleksklass med Åbo.

Stadsdelen har flera koloniträdgårdar, parker och grönområden. Och däremellan odlas det i lådor, upptagna gatstenar får ge näring åt stockrosor och annan växtlighet. Dessutom har stadsdelsinnevånarna en benägenhet att odla på balkonger, höghusens gemensamma gårdar och takterrasser. Det ger en trivselkänsla, som är ovanlig att uppnå i väldigt urbana områden. Jag tror, som Åbobo, att det är något som kommer att krävas i nära framtid, för vår trivsels skull, förutom av miljöskäl.

Och det är aktuellt igen bland annat när Kuppis koloniträdgårds öde ska avgöras.

Åbo har under senare år i viss mån utvecklats vad gäller trivsel i innerstan, men samtidigt finns drivkrafter som vill ”förtäta” innerstan på ett sätt som minskar både trivsel och möjlighet till rekreation (promenader i grön miljö) i centrala stan.

För att bygga ett Åbo, som är trivsamt och mera hållbart borde staden satsa på gamla och nya koloniträdgårdar, gärna så att också allmänheten kan få gå på vägar mellan ”kvarteren” och beundra all vacker växtlighet. Sätt också ut odlingslådor till exempel i parker, längs åstranden och på torget, där stadsbor kan odla örter och blommor, planera höghus så att flera hus samsas om den gemensamma gården, så blir den större även om det enskilda huset inte bidrar med så stor egen tomt (jfr Hammarbyhamnen på Södermalm).

Ta inte bort grönområden, träd och växlighet från innerstan utan att ersätta dem. Gör det möjligt att flanera i centrala Åbo, det gynnar förmodligen affärerna också, mer än dessa evinnerliga parkeringshus som står tomma.

Blommande koloniträdgårdVivi-Ann Långvik
Bilden är tagen av skribenten, i Eriksdals koloniträdgård på Södermalm.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter