Förflytta dig till innehållet

Åbo behöver ett nytt konserthus

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

För tillfället är musiklivet i Åbo i en situation, där det nuvarande konserthuset skyndsamt behöver en totalrenovering. Lika uppenbart är, att det nya konserthuset inte ens genom en omfattande totalrenovering kan bli det utrymme som på bästa sätt skulle motsvara nuvarande och kommande krav på ett musikhus.
Musiken skulle inte heller efter den omfattande renoveringen låta som den borde. Det finns en enorm framgångspotential i Åbo och för att utnyttja den behövs ett nytt konserthus. Ett nytt utrymme skapar ny verksamhet.
Med denna övertygelse i bagaget kan man börja lösa de praktiska frågorna om vart huset skall byggas, hurudant utrymmet skall vara, vilka skulle aktörerna vara, hur dess affärslogik skulle utformas under byggarbetet och verksamheten, hur man kan utnyttja den internationella dragningskraften för att skapa livskraft i regionen, vad händer i det nuvarande konserthuset efter att det nya är färdigt, osv. Frågorna får nog svar och problemen en lösning. Nu är det dags att skrida till verket.
Åbo filharmoniska orkesters tillkomst härrör sig till grundandet av Musikaliska Sällskapet i Åbo orkester år 1790. Efter det har orkesterverksamhet i Åbo upplevt många faser under sina 228 år.
Då man betraktar historien står det klart att man i Åbo kunnat fatta långsiktiga beslut också i svåra tider, för ett långsiktigt utvecklande av orkestern och samtidigt hela regionen.
Det finns alldeles unika byggnader i världen. Byggnader, som transformerar människan, och gör henne till en annan då hon kommer ut, än då hon steg in i byggnaden. Konserthus är sådana byggnader. Och dessa är byggnader som människan behöver.
Musikaliska Sällskapet i Åbo styrelse
Eero Linjama, ordförande
Tiina Tunturi, vice ordförande
Emilie Gardberg
Mikko Heiniö
Inger Jakobsson-Wärn
Eveliina Kytömäki
Erkki Lahesmaa
Pekka Lehtinen
Markku Nurminen
Seija Rajala
Anu Juva, sekreterare

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter