Förflytta dig till innehållet

Åbo behöver en ny konsertsal snabbt

När Åbo konserthus stod färdigt var byggnaden – med en sal avsedd för specifikt orkesterkonserter – det första utrymmet i sitt slag i Finland. Konsertverksamheten i Åbo har enträget upprätthållits och i många hänseenden har man varit en pionjär inom orkestermusiken. I det nuvarande huset är detta inte längre möjligt.
Orkestern är idag i toppform och förtjänar ett hus värdigt sin standard. Publiken fyller salen till brädden på så gott som varje konsert, också de som spelas flera gånger. Den ena solisten och dirigenten, finare än den andra, gästar orkestern. Allting är på väg åt rätt håll, men väggarna kommer emot.
Beslutet att bygga ett nytt konserthus i Åbo borde tas omedelbart. Det är glädjande att se hur diskussionen om det nuvarande konserthusets begränsningar har djupnat hos beslutsfattarna. Det står klart, att en renovering av det nuvarande utrymmet blir en dyr och otillfredsställande lösning, som trots bästa möjliga förverkligande, inte kommer att tillfredsställa någon part. Det behövs alltså en ny sal.
Glädjande är också, att det förs realistiska och samtidigt visionära diskussioner om platsen för det nya konserthuset. Byggandet av en ny sal stupar inte på grund av idébrist.
Nu finns det inte tid att spilla, och det krävs skyndsamt planläggande. Hur kan orkestern planera sin verksamhet, då man inte vet var orkestern kan uppträda? Hur kan man rekrytera en ny chefsdirigent i en situation då man ännu undrar om en ny sal verkligen blir av?
En fördröjning klipper vingarna på orkesterns utmärkta framgång. Alla gagnas av snabba och kloka beslut.
Musikaliska Sällskapet i Åbo styrelse
Eero Linjama, ordförande
Tiina Tunturi, vice ordförande
Emilie Gardberg
Mikko Heiniö
Inger Jakobsson-Wärn
Eveliina Kytömäki
Erkki Lahesmaa
Pekka Lehtinen
Markku Nurminen
Seija Rajala
Anu Juva, sekreterare

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter