Förflytta dig till innehållet

”Åbo behöver en handbok för när våra nationalspråk svenska och finska ska användas och när engelska ska användas parallellt, inte alternativt”

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Åbo. Vi är många som med glädje välkomnar ett språkprogram för Åbo stad.

Lagen garanterar för invånarna rätten till eget språk och egen kultur och förutsätter av tjänstemännen gott språkbruk och jämlikt bemötande. Målet för Åbo med två livskraftiga nationalspråk ska vara att båda språken syns, hörs och accepteras. Samtidigt ska utbudet av engelskspråkig service främjas och personalens utbildning i språk stödjas. I Åbo talas närmare 100 språk, staden har en internationell prägel med utländska företag och studerande samt stor invandring, vilket ska beaktas i språkprogrammet.

I programmet ska målet vara kvalitativa och mångsidiga tjänster, välmående invånare samt en språkkunnig personal. För Åbobornas del ska språkprogrammet förstärka ett jämlikt och flerspråkigt Åbo samt dess tjänster. Man ska uppmuntra personalen att förstärka sina språkkunskaper och prioritera en tvåspråkig kommunikation. Språkprogrammet får gärna vara konkret och ta hänsyn till exempelvis krav på stadens webbsidor, upphandlingar, kommunikation, administration, servicepunkter, rekrytering, annonsering, skyltning, enkäter och höranden.

Ett språkprogram skulle fungera som en handbok för de sammanhang i vilka våra nationalspråk svenska och finska ska användas och när det engelska språket ska användas parallellt, inte alternativt.

Ulla Achrén
Medlem av Åbo stadsstyrelse och -fullmäktige
Svenska folkpartiet

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter