Förflytta dig till innehållet

Åbo avbryter konditionstest på gymnastiklektionerna på grund av dödsfall i Esbo

Arkivbild. Barnen på bilden har inte med konditionstestet att göra. ÅU-foto.


Åbo stad avbryter Utbildningsstyrelsens nationella Move-konditionstest på grund av förra veckans dödsfall i samband med ett konditionstest i skolan.
Timo Jalonen som är chef för Åbo stads bildningssektor, berättar att konditionstestet inte kommer att användas i Åboskolorna förrän dödsfallet i Esboskolan har utretts. Beslutet om att tillsvidare slopa konditionstestet gäller i alla Åbos grundskolor.
I Pargas uppger utbildningschef Ulrika Lundberg att man kommer att diskutera konditionstesten och huruvida man fortsätter med dem. I Kimitoön däremot säger bildningschef Mats Johansson att man hittills inte ansett att det finns anledning att diskutera testen.
Också Esbo stad har beslutat att åtminstone tills vidare avbryta de så kallade Move-konditionstesterna under skolornas gymnastiklektioner. Orsaken är alltså att en elev i Esboskolan Tiistilän koulu dog efter att ha fått ett sjukdomsanfall under en gymnastiklektion som innehöll konditionstest.

Testet som genomfördes under gymnastiklektionen var ett så kallad beep-test som går ut på att deltagarna springer en 20 meter lång sträcka fram och tillbaka så länge som möjligt. Ett ljudband med pipljud anger takten för prestationen.
Beep-testet är en del av Utbildningsstyrelsens nationella Move-program som används för att mäta den fysiska funktionsförmågan hos elever i årskurs fem och åtta i den grundläggande utbildningen. Move har varit i gång sedan augusti 2016.
Enligt Esbo stads utredning hade skolpersonalen följt Utbildningsstyrelsens riktlinjer i genomförandet av Move-testerna.

Dela artikeln

En kommentar: “Åbo avbryter konditionstest på gymnastiklektionerna på grund av dödsfall i Esbo

  1. Maria Sten skrev

    Varför har testerna fått göras utan att någon ifrågasatt dem? Jag tror heller ingen information om testerna har nått hemmen?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *