Förflytta dig till innehållet

Åbo Akademis Studentkår kräver studiefred — allt fler studerande känner dagligen ångest

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Åbo Akademis Studentkårs fullmäktige sammanträdde för sitt jubileumsmöte tisdagen 12.2.2019 i Vasa.
Med anledning av ÅAS 100-årsjubileum önskar fullmäktige komma med följande ställningstagande.
Vi studerande mår sämre än någonsin förr, och behovet av hjälp ökar konstant.
På grund av minskad flexibilitet och allt mindre stöd vid universiteten blir vi allt mer stressade och allt fler känner dagligen ångest. Vi är mycket oroade över den här utvecklingen.
Ensamheten bland studerande har konstant ökat sedan början av 2000-talet. Allt mindre tid och allt större press på studerande har gjort att samvaron och aktiviteten bland studerande ständigt sjunker.
Ett blomstrande föreningsliv är universitetens styrka och stolthet. Vi följer oroligt med utvecklingen av minskad aktivitet och tror att brist på tid och ork skapar en ond cirkel där studentaktivitet känns för tungt. Detta ökar ensamheten och försvårar våra möjligheter att lära känna varann och få vänner.
Aktiva och friska studeranden är en mycket viktig del av vårt samhälle.
Som värst måste man köa i tre till fyra månader för att få tala med en psykolog på Studenthälsan. Fyra månader är en orimligt lång tid för att få hjälp med sin oro, ensamhet och ångest. Är det såhär det ska få vara? Är detta verkligen det bästa vi kan åstadkomma med dagens resurser?
Dagens universitet har förvandlats till resultatfokuserade och pressade examensfabriker där det inte finns tid för att åka på utbyte eller tid för eftertanke.
Nya studerande är rädda för att erkänna att de eventuellt valt fel studieinriktning eftersom möjligheterna till att byta huvudämne blir allt sämre. Om det fortsätter såhär kollapsar både personal och studerande.
Vi behöver mer tid för våra studier, bättre hälsovård och mer flexibilitet. Vi behöver studiefred!
 Ida-Maria Salo
Fullmäktiges ordförande
Åbo Akademis Studentkår

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter