Förflytta dig till innehållet

Åbo Akademi deltar i motorforskningsprojekt med Wärtsilä

Åbo Akademis rektor Mikko Hupa, Aalto-universitetets vicerektor Tuija Pulkkinen, Wärtsiläs direktör för samhällsrelationer och juridiska ärenden Kari Hietanen, Vaasa universitetets rektor Jari Kuusisto och Tammerfors tekniska universitetets dekan Pauli Kuosmanen. Foto: Eino Nurmisto


Teknologikoncernen Wärtsilä har ingått ett avtal med fyra finska universitet om ett gemensamt utvecklingsarbete för hållbara tillämpningar av förbränningsmotorer.
Aalto-universitetet, Tammerfors tekniska universitet, Åbo Akademi och Vasa universitet deltar i samarbetet ERI (Engine Research Initiative). Målet är att skapa ett öppet ekosystem för forskning där den senaste tekniken för förbränningsmotorer kan utvecklas tillsammans med övriga partners och anpassas till att möta framtida behov inom transport- och energiproduktionsbranschen.
– För våra studerande betyder samarbetet att de får insyn i företagsvärldens problemställningar och direkt koppling till utvecklingsprojekt i form av diplomarbeten, säger ÅA:s rektor Mikko Hupa i ett pressmeddelande.
Två projekt planeras redan av ERI-programmet. Det första har målsättningen att säkerställa motorers drifttillgänglighet i självstyrande fartyg. Det andra gäller hybridsystem med batteriintegrering, samt nya förbränningslägen som siktar mot så lite utsläpp som möjligt i alla driftlägen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter