Förflytta dig till innehållet

UPPDATERAD: Känns som en lättnad, säger Saara Ilvessalo efter att Åbo Akademi ber om ursäkt

Arkiv/Stefan Holmström

Åbo Akademi ber universitetslärare Saara Ilvessalo om ursäkt.

Detta görs då akademins ledning, rektor Mikael Lindfelt och direktör Heidi Backman nu medger att behandlingen av Ilvessalos anmälan om sexuella trakasserier inte skötts korrekt.

— Det är en stor lättnad för mig, säger Ilvessalo till ÅU.

LÄS OCKSÅ

I ett pressmeddelande skriver Åbo Akademi att man under hösten fört samtal med båda parterna i fallet, särskilt med Ilvessalo.

— Vi vill be Saara Ilvessalo om ursäkt för att bristerna i vårt handlande orsakat henne lidande. Vi har inte varit tillräckligt lyhörda och empatiska i vårt bemötande, säger Lindfelt och Backman i pressmeddelandet.

Ursäkten är inte perfekt, säger Ilvessalo, nästan elva månader efter att hon anmälde trakasseriet till ÅA.

— ÅA har inte offentligt fördömt trakasseraren. Ursäkten kunde ha kommit betydligt tidigare så att jag kunde ha använt mina mentala resurser till annat, säger Ilvessalo.

”Allt blir inte rätt varje gång”


Åbo Akademi upprepar i sitt pressmeddelande att man tar avstånd från alla former av osakligt bemötande och sexuella trakasserier och har under många år arbetat målmedvetet med dessa frågor.

— Trots det blir allt ändå inte rätt varje gång. Efter höstens diskussioner är det uppenbart att processen i det aktuella fallet inte fungerat på ett sätt som motsvarar våra ambitioner och värderingar utan främst tagit fasta på lagstadgade aspekter, säger Lindfelt och Backman i pressmeddelandet.

Arkiv
Rektor Mikael Lindfelt.

Önskar ändringar på ÅA

Ilvessalo poängterar att en av orsakerna till att hon fortsatt att driva ärendet är en önskan om förändringar i Åbo Akademis processer kring hanteringen av trakasserianmälningar.

— Jag vill se att frågan tas på allvar, jag vill se av vem och hur ärendena ska utredas och jag vill se att den som anmält ska få stöd av sin arbetsgivare. Jag har inte fått något stöd överhuvudtaget, säger Ilvessalo.

Hon hoppas att den tunga process som hon gått drivit leder till att akademin framöver hanterar trakasserianmälningar på ett bättre sätt.

— Man kan inte utveckla processer om man inte kan se och medge vad som gått snett. Det gör akademin nu, säger Ilvessalo.

I höstas uppgav du att du överväger att lämna Åbo Akademi på grund av den undermåliga behandlingen av dej och ditt ärende. Hur ser du på saken nu?

— Det är klart att det känns bättre efter ursäkten, och jag behöver inte på daglig basis samarbeta med trakasseraren. Men jag tror att det finns bättre arbetsgivare än Åbo Akademi och jag ser nog mig om efter en annan arbetsplats, säger Ilvessalo.

LÄS OCKSÅ

LÄS OCKSÅ


Dela artikeln

En kommentar: “UPPDATERAD: Känns som en lättnad, säger Saara Ilvessalo efter att Åbo Akademi ber om ursäkt

  1. Sebastian Isosalo skrev

    Jag kan förstå deras ursprungliga reaktion om anmälan om trakasseri har handlat om att någon kille på 27 år har visslat efter Ilvessalo efter att hon gått förbi.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter