Förflytta dig till innehållet

Åbo Akademi är motorn för regionen — mår Åbo Akademi bra, mår också regionen bra

Med sina 1 000 anställda och 5 000 studerande är Åbo Akademi den största svenskspråkiga arbetsgivaren och studieenheten i regionen.
Inte nog med det.
Den forskning som bedrivs vid akademin gynnar hela landet, bidrar till innovationer och till framgång för Finlands näringsliv.
De utexaminerade från akademin fungerar som lärare i svenskspråkiga skolor och garanterar svensk- och tvåspråkig kompetens i företag och organisationer.
Utbildning är nyckeln till framgång, både på det personliga planet och ur nationalekonomiskt perspektiv.
God småbarnspedagogik, en mångsidig lärarutbildning, modern och till dagens krav anpassad universitetsutbildning på kandidat- och magisternivå, en internationell forskarutbildning och en kunnig stödpersonal är Åbo Akademis styrkor.
”Den globala konkurrensen om kunskap blir allt hårdare. Finland har ingen annan strategi för framgång än att vara den kunnigaste nationen”, säger undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen.
Varför har då anslagen skurits ner och verksamhetsförutsättningarna försämrats, frågar jag.
För att kunna bibehålla och utveckla utbildningen och forskningen behövs resurser.
Tilldelningen av bas- och strategifinansiering har under den senaste valperioden inte bara stagnerat, den har avsevärt minskat.
Universitetsindexet, som skulle garantera normal kostnadsstegring, har av regeringen frusits ned, samtidigt som resurstilldelningen över lag har reducerats.
Studiestödet ligger på en nivå som inte möjliggör heltidsstudier.
Åbo Akademis forskare kämpar för att få forskningsanslag, studerandena för att enligt universitetets resultatkrav få sin examen inom utsatt tid.
För att kunna konkurrera om kunskap måste universiteten få resurser och kostnadsindexet måste bort.
Studiestödet måste höjas på minst samma nivå som år 2015.
Anslaget för forskning, utveckling och innovationer vid universiteten borde stiga från dagens 2,8 procent och utgöra minst 4 procent av BNP och den statliga finansieringen till universiteten bör höjas. Detta skulle garantera en utvecklig som också skulle gynna Åbo Akademi, dess forskare och studenter.
Mår Åbo Akademi bra, mår också regionen bra.
Ulla Achrén
Förvaltningsdirektör
Riksdagsvalskandidat, SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter