Förflytta dig till innehållet

ÅA:s golvyta har minskat med 7–8 procent på två år

Arkiv/Jean Lindén

Akademins campus. Den vita byggnaden till vänster är Gadolinia. Till höger om Gadolinia skymtar ÅA:s bibliotek. Längs Biskopsgatan i mitten finns bland annat museet Ett hem och den teologiska utbildningen. Det vita huset i bakgrunden till höger i bild i Tryckerihuset. Foto: Jean Lindén

Åbohankens flytt från Henriksgatan 7 till ASA-huset och dataämnenas flytt från ICT-huset i Kuppis till Agora på Universitetsbacken.

Det är de största flyttarna vid Åbo Akademi i Åbo de senaste åren, konstaterar Timo Bäckman som är direktör för fastighetsservice och upphandling vid ÅA.

Dessutom flyttade geologerna rätt nyligen in i gamla Chemicum, nuvarande Geohuset, tillsammans med kollegerna från Åbo universitet. Men där flyttade man bara en kort sträcka från grannhuset Geologicum.

Och för ett drygt år sedan lämnade akademin Reuterska Huset i korsningen Henriksgatan–Domkyrkogatan, där teologerna senast har haft böcker och några arbetsrum.

Stiftelsen för Åbo Akademi äger de flesta byggnader som ÅA håller – och hållit – till i.

Det betyder att ÅA inte sänkt sina hyreskostnader då man lämnat Handelshögskolan och Reuterska Huset, säger Bäckman.

– De har varit hyresfria för oss. Men vi har betalat andra kostnader, såsom el och vatten. De kostnaderna har minskat.

Sedan december 2015 har akademin sänkt antalet kvadratmetrar med 7–8 procent. Detta efter ett styrelsebeslut om att golvytan ska minska med 10 procent till slutet av 2018. Siffrorna gäller totalt för ÅA:s alla orter: Åbo, Vasa, Jakobstad och Helsingfors.

De 2–3 procent som fortfarande saknas uppnår man bland annat i ICT-huset, där andra tar över lokaler som ÅA inte längre använder, samt i Helsingfors där ÅA haft 150 kvadratmeter i G18-huset för lärarutbildningen.

Timo Bäckman säger att akademin har ganska mycket kvadrat per studerande och lärare jämfört med många andra universitet.

– Men det beror på att vi finns i många gamla byggnader som inte går att göra lika effektiva som nya hus. Man kan till exempel inte dela in rum hur man vill. Vi kommer nog också i framtiden att försöka minska på kvadratmetrarna, men det sker då i samband med att vi renoverar byggnader och kan effektivera användningen av nuvarande utrymmen.

LÄS OCKSÅ: Vad finns var på ÅA? Se vår pinfärska karta!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter