Förflytta dig till innehållet

ÅA:s ekonomiutbildning ändras – får kritik

Catharina Lindberg, styrelsemedlem i Merkantila klubben och ansvarig för högskolefrågor, säger att reformen inte gagnar ekonomiutbildningen vid ÅA. Foto: Timur Yilmaz


Ekonomistuderande vid Åbo Akademi upprörs över att ämnet nationalekonomi enbart blir en del av den samhällsvetenskapliga utbildningen.
I praktiken innebär det att för dem som börjar studera nästa år ger huvudämnet nationalekonomi inte längre en ekonomie magisterexamen. I stället utexamineras de som politices magister.
Studerande som redan inlett sina studier kan under en övergångsperiod fram till 2024 själva välja om de blir ekonomie magister eller politices magister.
Catharina Lindberg, styrelsemedlem i Merkantila klubben och ansvarig för högskolefrågor, säger att förändringen har konsekvenser.
Ekonomiutbildningen drabbas eftersom de som vill studera nationalekonomi på magisternivå måste söka in till samhällsvetenskaper eller byta inriktning efter kandidatstudierna, säger Lindberg.
– Alternativt söker de sig till ett annat universitet.
Lindberg säger att det här skulle bryta den positiv trend som Handelshögskolan vid ÅA upplever.
Utbildningen på magisternivå genomgår en större reform och mycket är ännu öppet vad gäller innehållet i utbildningarna.
Lindberg upplever inte att det lagts fram motiveringen för den ändring som de studerande nu motsätter sig.
I bakgrunden ligger sparkrav, säger hon.
Lindberg säger att reformen är ett hett diskussionsämne på akademin.
En namninsamling mot reformen pågår. Listan kommer att överräckas till bland annat ÅA:s rektor Mikko Hupa och till Malin Brännback, dekanus för fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi.

Dekanus. Malin Brännback. ÅU-foto


Brännback förstår oron men säger att ÅA tänker långsiktigt och på att säkra ämnet nationalekonomis framtid.
Senast 2012 fanns det planer från statligt håll på att styra all utbildning i nationalekonomi till Helsingfors. Universitetens protester och samarbetsorganets Unifis utredning satte stopp för planerna.
Brännback säger att ÅA trots det inte kan lita på att Undervisningsministeriet är tillfreds. Därför måste man se till att en ekonomie magisterexamen inte är möjlig både inom ekonomi och inom samhällsvetenskaper, som nu är fallet.
– Ministeriet adderar inte. Det dividerar.
Det handlar inte om kosmetiska förändringar. Genom att föra samman utbildningarna i socialpolitik, sociologi och nationalekonomi stärker ÅA sin profil inom välfärdsekonomi, motiverar Brännback.
En sådan profilering är nödvändig för att hålla ministeriet stången.
Argumentet att en politices magisterexamen är mindre värd på arbetsmarknaden än en ekonomie magisterexamen stämmer inte, säger Brännback.
Också Helsingfors universitets nationalekonomer utexamineras som den förra. Avgörande är att de utexaminerade kan nationalekonomi.
– Vi har funderat rätt mycket på det här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *