Förflytta dig till innehållet

ÅAB firar Akademihuset med utställning

Åboborna har länge värnat om minnet av gamla Akademien och dess traditioner. Det framgår av till biblioteket donerade föremål och dokument, bland annat en kopia av Kungliga Akademiens i Åbo fundationsbrev från 1640 förordnat av drottning Kristina, samt kopior av skrinen där originaldokumentet och sigillstämpeln bevarades. Föremålen överlämnades vid Boktornets invigning 9.11.1935 till Åbo Akademis bibliotek av assessor Edvard Stigzelius. Foto: ÅAB


Åbo Akademis bibliotek och arkivsamlingarna ordnar nu utställningen ”Akademihuset i Åbo 200 år – tjänstemän, verksamhet och minnen”.
Den kan ses till den 20 december i Boktornets entréhall, alltså i ÅAB:s huvudbibliotek på adressen Domkyrkogatan 2–4.
– Åbo Akademis bibliotek med arkivsamlingarna deltar i firandet av det nyrenoverade Akademihusets 200-årsjubileum genom att på denna utställning presentera material som belyser Akademihusets historia och tjänstemän som aktörer i universitetets, hovrättens och domkapitlets tjänst före och efter Åbo brand 1827, hälsar arrangörerna.
Utställningen visar bland annat ett urval doktors- och magistersdiplom från promotioner under Kungliga och Kejserliga Akademiens verksamhetsperiod 1805–1827. Dokumenten är tryckta på papper, pergament och siden.

Akademihuset. ÅU-foto


Om tjänstemäns vardag och fest i Akademiens och Hovrättens tjänst berättar samtida dagboksanteckningar, korrespondens, adelsbrev och tjänsteintyg samt bilder och föremål.
Dokument från Perno gårdsarkiv berättar om två generationers liv och karriär i Akademiens och Hovrättens tjänst, genom professorn i kirurgi och barnförlossningskonst, Josef Pipping (adlad Pippingsköld) och sonen, hovrättsaktuariens, Johan Josef Pippingsköld.
– Hovrättsaktuarien Pippingsköld beskriver levande i sina dagboksanteckningar om informationsgången och kaoset i Åbo, stadsbornas förluster och det sociala livets långsamma återhämtning. Citat från hans brevväxling visar stadsbornas bestörtning och besvikelse efter publiceringen av kejsare Nikolaj I:s manifest 21.9.1827, ”angående Universitetets i Åbo flyttning till Helsingfors Stad och förändrade benämning af Alexanders Universitet i Finland.”
Själva Akademihuset finns ett stenkast från Boktornet, på Rothoviusgatan 2. I huset finns Solennitetssalen och Åbo hovrätt.

Adressen till biblioteket korrigerad

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter