Förflytta dig till innehållet

ÅA värd för världsledande symposium

Åbo Akademi är denna vecka värd för ett internationellt symposium om cellstress. Symposiet brukar ordnas vartannat år och detta är åttonde i raden. Det har tidigare ordnats i bland annat Kanada, Portugal, Budapest, Storbritannien, Japan och Kina.

Forskning i cellstress undersöker hur celler reagerar på olika stressfaktorer, till exempel förändringar i temperatur, virus och bakterier, inflammationer, kemikalier, tryck eller surhetsgrad. Cellstressförsvaret är i nyckelroll för cellers överlevnad eftersom alla vävnader dagligen utsätts för stressfaktorer av detta slag.

Följaktligen har det visat sig att störningar i cellers stressförsvar har en stark koppling till uppkomsten av olika sjukdomar, till exempel alzheimer och andra neurodegenerativa sjukdomar, inflammatoriska sjukdomar samt cancer.

Symposiet, som startade i söndags, äger rum i Hotell Marina Palace. Symposiet avslutas på torsdag. De inbjudna föreläsarna hör till den absoluta världseliten inom detta forskningsområde.

– Åbo Akademi har en framgångsrik tradition i cellstress. Detta symposium är en stark indikation på att dessa satsningar nu bär konkret frukt i form av internationell renommé som möjliggjorde att vi fick värdskapet för symposiet, säger John Eriksson, professor i cellbiologi vid Åbo Akademi ett pressmeddelande.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter