Förflytta dig till innehållet

ÅA-studie: Föräldrars omsorg är kopplad till hur man upplever sig som partner

Vuxna som fått mycket omsorg av sina föräldrar under barndomen upplever sig själva vara mer attraktiva som partners. I synnerhet mammans omsorg är kopplat till ett högre partnervärde i vuxen ålder. Det visar en ny studie gjord vid ämnet psykologi vid Åbo Akademi. Studien understryker att både mammans och pappans omsorg är viktigt för ett barns självbild.
Tidigare forskning har visat att pappors beteende som föräldrar är kopplat till döttrars sexuella mognad och sexuella beteende. Den nya studien visar däremot att också mammors omsorg är kopplat till deras vuxna barns syn på sig själv som partner i ett förhållande. Dessutom visar studien att föräldrars omsorg är kopplat till hur både kvinnor och män upplever sig som partners.
I studien ombads vuxna rapportera både hur mycket omsorg de upplevt sig ha erhållit från sin mamma och sin pappa, samt rapportera hur de nu som vuxna ser på sig själva som partner.
– Resultaten är intressanta, speciellt eftersom de visar att inte endast pappans beteende är kopplat till hur döttrar ser på sig själva som partners. Nu vet vi att mammans beteende spelar minst lika stor roll. Dessutom är också mäns syn på sig själva som partners kopplat till föräldrarnas omsorg, säger forskardoktor i psykologi, Jan Antfolk, som är en av forskarna bakom studien.
Forskarna hoppas att fortsatta studier kan hitta de mekanismer som ligger bakom det nu uppvisade sambandet.
Studien utfördes i Finland och inbegrep 1 244 vuxna. Resultaten publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Personality and Individual Differences.
Studien är en del av forskningsprojektet Intra-Genomic Conflicts and Social Decision-Making in Humans som finansieras av Finlands Akademi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter