Förflytta dig till innehållet

ÅA-studerande Kock vill fortsätta leda FSD

FSD-ordförande här på besök i Åboland. Viktor Kock tog över efter Maarit Feldt-Ranta för två år sedan. Foto: Anja Kuusisto

Under Finlands svenska socialdemokraters kongress i slutet av oktober ska  ordförande för de två kommande åren väljas.  Det är vid årsskiftet mandatperioden för FSD:s nuvarande ordförande Viktor Kock tar slut.

Nu går han ut med besked om fortsättningen.

– Efter noga övervägande har jag bestämt att ställa upp för återval. Samtidigt ställer jag mig till förfogande som kandidat i nästa riksdagsval.

– Under de första två åren som ordförande har allt varit nytt. Eftersom vi samtidigt som jag tillträdde även bytte verksamhetsledare har mycket tid gått åt att hitta rutiner, säger Kock i sitt pressmeddelande.

I flera finlandssvenska kommuner gick partiet framåt i vårens kommunalval, noterar Kock, men tycker att jobbet är på hälft, och det driver honom att ställa upp för återval.

– Ifall jag får förnyat förtroende ser jag det som självklart att jag ställer upp i nästa riksdagsval.

– Jag tror det finns en beställning på en politiker med min bakgrund. Innan jag blev arbetslös 2014 hade jag jobbat 15 år inom produktionsindustrin och byggbranschen. Sedan dess har jag studerat statskunskap på Åbo Akademi och håller som bäst på med magisteravhandlingen. Jag är alltså såväl arbetare som akademiker och arbetslös. Jag vet hur nedskärningarna drabbat folk.

– En förutsättning för ett stabilt samhälle är att det utgår från social rättvisa. Genom en avgiftsfri småbarnspedagogik kan alla barn ges samma förutsättningar. En förlängd läroplikt till 18 års ålder skulle trygga att alla ungdomar har råd att genomföra en utbildning på andra stadiet. Det är viktigt såväl för sysselsättningen som för välmåendet i samhället.

 

Viktor Kock, 38 år

  • Bor i Pedersöre, Forsby
  • Familj: Fru + tre döttrar, två hundar och en kanin
  • Intressen: Jakt och resor
  • Ordförande för Finlands Svenska Socialdemokrater
  • Fullmäktigeledamot i Pedersöre

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter