Förflytta dig till innehållet

ÅA-studenter jobbar för Slush i Singapore och Shanghai

Förra hösten åkte fem studerande från Åbo Akademi till Shanghai för att arbeta med förberedelserna inför evenemanget Slush. Samarbetet mellan ÅA och Slush har i år utvecklats och för tillfället befinner sig fyra studenter i Shanghai och fem i Singapore.
Studenterna som åkt till Shanghai är Ann-Christine Wendelin, Baltzar Lindroos, Kristoffer Modig och Josephina Zachariassen. Gruppen har hunnit vara där kring tre veckor.
– Arbetskulturen är helt annorlunda här och det tog nog en tid att vänja sig. Nu har vi ändå lärt oss hur saker fungerar och det har verkligen varit roligt och lärorikt att jobba här, kommenterar Zachariassen.
Studenterna är indelade i olika team och arbetsuppgifterna varierar enligt vilket team man jobbar med. Gänget från ÅA arbetar bland annat med att marknadsföra Slush, locka uppstartsföretag och investerare till evenemanget samt med att bjuda in talare och fixa ihop minutschema för programmet.
Gruppen berättar att arbetet varit krävande och att de verkligen haft möjlighet att påverka hur evenemanget kommer att se ut.
– Jobbet är också väldigt varierande och det dyker hela tiden upp nya grejer. Vi arbetar ungefär tio timmar per dag så under veckorna blir det inte så mycket fritid. Om man inte kunde ”multitaska” innan man kom hit har man definitivt lärt sig det nu, skrattar Wendelin.
Studenterna uppger också att språket är en utmaning.
– På kontoret fungerar det med engelska men ute på stan skulle vi nog inte klara oss utan Kristoffer som pratar kinesiska, konstaterar de.

Shanghai. Fr v Baltzar Lindroos, Josephina Zachariassen, Ann.Christin Wendelin och Kristoffer Modig.


I Singapore befinner sig Annica Sigfrids, Jonathan Nyström, Aada Willberg, Miko Weckström och Michaela Hagelin. Också de uppger att arbetstempot är högt och att de hunnit lära sig en hel del trots att de bara varit i Singapore i ungefär två veckor.
– En normal arbetsdag här är nio timmar men nu då vi närmar oss evenemanget händer det ändå att vi jobbar tio till tolv timmar vissa dagar, berättar Willberg.
Också i Singapore är studenterna indelade i team och arbetsuppgifterna varierar mellan allt från marknadsföring till programplanering.
– Vi fungerar alla som teamleaders och jobbar med olika uppgifter. Vi har fått en hel del ansvar och det har varit otroligt lärorikt, kommenterar Sigfrids.
Ingen av studenterna har tidigare varit på Slush men däremot har flera varit med om att ordna olika evenemang och flera har också internationella erfarenheter av studentutbyten eller utlandspraktiker.
– Visst har man varit med om att ordna olika evenemang men inte av den här typen eller i den här skalan, konstaterar Nyström.

Singapore. Fr v Aada Willberg, Miko Weckström, Annica Sigfrids, Michaela Hagelin och Jonathan Nyström. Foto: Julia Ehrnrooth


Allt som allt kommer studenterna att spendera fem veckor i Singapore och Shanghai och efter att Slush är över åker de hem.
Matti Tarmio som arbetar som projektledare på ÅA och sköter kontakten med Slush berättar att samarbetet hänger ihop med universitetets strävan efter att bli mer entreprenörsinriktat.
– Ett av statens spetsprojekt är att främja entreprenörskap. ÅA är med i projektet och vi har bland annat en ny entreprenörskapsmodul vid universitetet som kan avläggas som kort biämne. Vi har också arbetat med att till exempel kartlägga olika kursers innehåll för att reda ut på vilket sätt de behandlar entreprenörskap.
Tarmio uppger att ansökan om att arbeta för Slush var öppen för alla studenter vid ÅA.
– Möjligheten är inte endast riktad till studerande vid Handelshögskolan och arrangörerna vill gärna ha studenter med kunskap inom olika områden. Dessutom är samarbete över ämnesgränserna viktigt.
De flesta av studenterna som åkte i år studerar ändå vid Åbo hanken, men några är också samhällsvetare och en studerar religionsvetenskap.
Samarbetet med Slush har fungerat bra och Tarmio hoppas att det kommer att fortsätta i framtiden.
– Vi har nu även varit i kontakt med arrangörerna för Slush Tokyo och nästa år hoppas vi kunna skicka studenter dit också.

Samarbetet med Slush är en del av ÅA:s arbete för att främja entreprenörskap, berättar Matti Tarmio. Foto: Klara Fält

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter