Förflytta dig till innehållet

ÅA-rapport visar: Jurister kopplades in på grund av rektors osakliga uppträdande

Åbo Akademis Bildbank
Kvinna i talarstol
Moira von Wright installerades hösten 2019.
Redan strax efter att rektor Moira von Wright tillträdde i augusti 2019 kom de första signalerna om "utmaningar i kommunikationen". Det sägs i den interna revisionsrapport som bland annat låg…

Ja, jag vill läsa mer!

Prova nu ÅU Surf 12,95 € / mån

Redan prenumerant?

Dela artikeln

4 kommentarer: “ÅA-rapport visar: Jurister kopplades in på grund av rektors osakliga uppträdande

 1. Per Stenius skrev

  Som gammal studerande, assistent, docent och t.f. professor vid ÅA har jag, följt med den dramatiska utvecklingen så gott jag har kunnat från Stockholms horisont. Jag lämnade ÅA för ett betydande antal år sedan, men aldrig har tappat kontakten helt akademin, eftersom jag har verkat som forskare och professor i universitetsmijö hela mitt arbetsliv. Den slutsats jag kan dra av det hela är (i) att det har varit svårt för f.d. rektor vid ÅAS att få den rätta kontakten med många av sina medarbetare (ii) att detta har lett till svåra konflikter (ii) att dessa konflikter har förts fram till ÅAS:s styrelse av ett (med ett undantag) enigt universitetskollegium (iv) att konflikterna har varit av en natur som inte kan beskrivas utan att bryta lagenliga krav på anonymitet, (v) att ÅA:s styrelse, främst dess ordförande har fört fram i denna begränsning i mycket klara och tydliga ordalag (anonymitetsskydd är något helt annat än ”dimridå”), (v) att konflikterna har varit så svåra att styrelsen (också med ett undantag) har bedömt att de inte kan lösas på ett annat sätt än genom uppsägning av rektor. Så här utifrån kan jag inte se några ”dimridåer” eller något ”ruttet” i detta, snarare förefaller det vara fråga om en handlingskraft som tyvärr inte är helt vanlig i universitetsmiljöer.
  Det bästa synes självfallet vara att sluta ondgöra sig i onödan (det blir man bara trött av), dra ett streck över det hela och i positiv anda gå vidare.

 2. Paul Lindberg skrev

  Som gammal SF:are har jag följt med ”följetongen” ÅA från början. Ett ytterst
  ledsamt fall både för de inblandade och som helhet för hela ÅA med avseende
  på dess anseende och renommé. Det kan nämnas att även finskspråkiga medier,
  åtminstone Turun Sanomat, har uppmärksammat fallet.

 3. Jarl Ahlbeck skrev

  ”Det man inte kan tala om, därom måste man tiga”. (Wittgenstein tror jag) De trakasserade har anonymitetsskydd, och detaljer skulle enkelt avslöja vem det är fråga om. Så bäst att alla glömmer saken och tar lärdom om nån lärdom alls finns att få.

 4. Kerstin Smeds, professor skrev

  nya dimridåer i frågan om rektorsuppsägningen !
  såhär skrev jag nyss på facebook:
  Jag blir bara mer frustrerad över rapporteringen om rektorsuppsägningen på Åbo Akademi ! Medierna borde skärpa sig. Var finns den granskande journalistiken ???? Dagens ”avslöjanden” om den interna rapporten angående rektor var ju totalt intetsägande. Vaddå ”jäv”, i vad slags fråga?? ”rektor måste följa reglerna som alla andra” – ja men SÄG då på vilken punkt hon INTE följt reglerna. Och så vidare, spalt upp och spalt ner.
  En orsak till uppsägningen var ”bristande kommunikationsförmåga och öppenhet”…. Ända sedan dess har ÅAs styrelse och kollegium uppvisat enastående egna brister i öppenhet och kommunikationsförmåga. Dimridå efter dimridå….. Dethär är helt sjukt, verkar genomruttet.
  Och eftersom vi härute inte får någon konkret info alls, börjar det vara uppenbart att vederbörande inte alls har tillräckligt på fötterna för uppsägningen. Någon annan slutsats kan man inte dra.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter