Förflytta dig till innehållet

ÅA ökar stödet för studerandes välmående

Bristen på studiepsykologtjänster och behovet av stöd för
studerandens välmående är stora (ÅU 3.11). Studerandena saknar samhörighet, kontakt med studiekompisar, hållbara strukturer för studierna och möjlighet att vistas på campus.

I början av terminen kom signalerna vid Åbo Akademi starkast av gulnäbbarna, senare också av äldre studeranden, ännu starkare efter beslutet att också vårterminen börjar på distans.

Med en extra ekonomisk insats påbörjades vid Åbo Akademi redan före pandemin för ett år sedan ett arbete i syfte att ge studierådgivning, stöd för studier, samtalsstöd och stöd också för sociala aktiviteter. Målsättningen är också att förbättra de studerandes studieresultat och bidra till att de avslutar sina studier inom utsatt tid och med gott resultat.

Redan i dag har man inlett ett mentorprogram där studerande handleder medstuderande, man har utsett tutorer för magisterstuderande vid sidan av redan befintliga tutorer för kandidatstuderande och man utvecklar samarbetet med ämnens egenlärarverksamhet.

Arbetet har inletts och det ger naturligtvis inte resultat på en vecka eller två, men förhoppningsvis vänder trenden snabbt. Vi vill att våra studerande ska må bra, vara motiverade och känna att de har en inspirerande studiemiljö.

Det stora behovet av mera resurser för de studerande, som trots alla åtgärder behöver professionell hjälp, avhjälper vi med att utöka studiepsykologtjänsterna med en person som inleder sitt arbete redan nästa vecka.


Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter