Förflytta dig till innehållet

ÅA och Svenska litteratursällskapet samlar coronaerfarenheter

Kim Lund
Staty i Åbo

Kulturvetenskapliga arkivet Cultura vid Åbo Akademi samlar in folks erfarenheter och tankar kring coronavirusets inverkan på deras liv och vardag. ÅU-foto


Kulturvetenskapliga arkivet Cultura vid Åbo Akademi har öppnat en webbenkät där man kan beskriva hur coronaviruset påverkar ens vardag och delge forskningen sina tankar kring hela den här utvecklingen.
Det är människors upplevelser och tankar kring undantagstillståndet med och stängda skolor, universitet och vissa arbetsplatser som Cultura är intresserat av.
– Dokumentationen kommer att vara av betydelse för framtida forskning, men av erfarenhet vet vi dessutom att människor skapar ordning i livet genom att berätta. I tider av osäkerhet blir berättande än mer viktigt och i ljuset av detta kan dokumentationen också vara av betydelse, skriver Cultura i ett pressmeddelande.
Frågeformuläret finns på adressen: https://survey.abo.fi/lomakkeet/12471/lomake.html
Svenska Litteratursällskapet samlar in liknande erfarnheter
Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) samlar också in upplevelser av undantagstillståndet, av de åtgärder som vidtas för att hindra spridningen av coronaviruset och följderna av åtgärderna.
Inte sedan andra världskriget har något haft en så genomgående inverkan på samhället, så väl globalt som på lokal nivå. Hur är det att leva i en tid av ovisshet och osäkerhet? Hur påverkar det våra känslor och våra liv rent praktiskt? Hur hanterar vi informationsflödet? Hittar vi sammanhållning när vi uppmanas till social distans?
– Vi lever i en mycket exceptionell tid och våra beteendemönster och vår vardag har förändrats drastiskt på en kort tid. Nu är det viktigt att samla in kunskap om hur människor upplever undantagstillståndet och spridningen av coronaviruset, säger arkivchef Kristina Linnovaara på SLS i ett pressmeddelande.
Hon betonar att arkiven har en viktig roll i det här sammanhanget.
— Vi dokumenterar och bevarar berättelserna och tidsskildringarna som en del av det gemensamma kulturarvet. Insamlingen möjliggör att forskare i framtiden har kunskap om denna ovanliga tid i vår historia.
Frågelistan kan besvaras på adressen sls.fi/coronaviruset och man får gärna även bifoga bilder. SLS gör insamlingen i samarbete med Svenska Yle och det insamlade materialet kan även användas i Yles programverksamhet.
Man kan delta anonymt i insamlingen, och Yle tar inte del av namn och kontaktuppgifter.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter