Förflytta dig till innehållet

ÅA och Åbo universitet rapporterar till EU om rasism och diskriminering

Samarbetet i Åbo koordineras av Institutet för mänskliga rättigheter under professor Elina Pirjatanniemis ledning. ÅU-foto


Institutet för mänskliga rättigheter vid Åbo Akademi och juridiska fakulteten vid Åbo universitet inleder ett nytt samarbete som nationell rapportör för de grundläggande rättigheterna i Finland, skriver ÅA i ett pressmeddelande.
Projektet som pågår 2018–2022 bygger vidare på det långvariga rättsvetenskapliga samarbetet mellan ÅA och Åbo universitet. Den indikativa budgeten för den fyraåriga projektperioden är 630 000 euro.
Åbouniversiteten blir tillsammans medlemmar i nätverket FRANET som grundats av EU:s byrå för grundläggande rättigheter.
I forskningsuppdraget ingår att samla information och producera nationella rapporter på olika tematiska områden, såsom jämlikhet och icke-diskriminering, rasism, asylfrågor och migration, dataskydd, barnets rättigheter, brottsoffers rättigheter och handikappades rättigheter.

Ger sakkunskap om grundläggande rättigheter

Rapporterna används för att sammanställa publikationer om de grundläggande rättigheterna på hela EU-området.
Arbetet bidrar till att ge EU-institutioner och medlemsstater oberoende, faktabaserat stöd och sakkunskap om de grundläggande rättigheterna.
Samarbetet i Åbo koordineras av Institutet för mänskliga rättigheter under professor Elina Pirjatanniemis ledning. Professor Juha Lavapuro är teamledare för forskarna vid Åbo universitet.
Under perioden 2011–2018 har Institutet för mänskliga rättigheter vid Åbo Akademi skött uppdraget som nationell rapportör för FRANET tillsammans med Förbundet för mänskliga rättigheter

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter