Förflytta dig till innehållet

ÅA med i nytt teknisk samarbetsuniversitet

Varvsarbetare åker cykel på varvsområdet vid varvet Meyer Turku i Åbo

Åbovarvet. ÅU-foto

Nytt tekniskt samarbetsuniversitet grundas i Finland för att svara på arbetskraftsbristen inom tekniska branschen i Sydvästra Finland.

Det nya samarbetsuniversitetet går under namnet Finnish Institute of Technology (Fitech-Turku)

Målet med samarbetet är att årligen få 400-450 diplomingenjörer att etablera sig i Sydvästra Finland. Redan i höst ska antalet diplomarbeten, praktikplatser och kursprojekt för företag i Sydvästra Finland ökas.

Särskilt vill man locka universitetsstuderanden inom det tekniska området som kommer från Sydvästra Finland men studerar på annan ort

Teknologer vid Åbo Akademi och Åbo universitet samt studerande inom matematik, fysik och kemi erbjuds möjlighet till fristående studier vid andra tekniska universitet.

Inom ramen för samarbetet ordnas även kompletterande utbildning och examensinriktad fortbildning för redan utexaminerade diplomingenjörer och YH-ingenjörer,  i såväl Åbo som på andra orter.

Därutöver erbjuds doktorander forskningsämnen i anslutning till tillväxten av företagen i Sydvästra Finland.

Genom samarbetet vill man öka intresset för utbildningar till diplomingenjör och aktivt informera unga, särskilt flickor, om möjligheter och utbildningen inom det tekniska området.

De sju universitet som samarbetar har skrivit ett intentionsavtal för grundandet av nätverksuniversitetet. Samarbetspartners är bland annat Aalto universitetet, Åbo universitet, Åbo Akademi och Tammerfors tekniska universitet. Innan Fitech grundas officiellt koordineras samarbetet av Aalto-universitetet.

Regeringen har reserverat ett anslag på tolv miljoner euro för samarbete mellan de tekniska universiteten för åren 2017-2021.

De sju universiteten har förbundit sig att täcka de resterande kostnaderna genom egen finansiering. Regeringen utvärderar samarbetet och om målet uppfyllt i slutet av 2020.

Arbetsgruppen som berett grundandet av nätverksuniversitetet överräckte sin plan till undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen den 21 augusti.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter