Förflytta dig till innehållet

ÅA: Kulturledarskap och litterär produktion är två nyheter i höst

Åbo Akademi börjar ge studerande möjlighet att rikta in sig på kulturledarskap och litterär produktion.

De två nya inriktningarna erbjuds inom utbildningslinjen för kultur, historia och filosofi från och med hösten 2021.

De nya alternativen ger insikt i ”arts management” och kulturförvaltning, respektive skrivande i humaniora inom olika genrer och medier. Möjligheten att rikta in sig på att bli ämneslärare finns fortfarande kvar.

— Behovet att beakta arbetslivsrelevansen inom utbildningen blir allt större. Samtidigt vill vi ge våra studerande en tydlig uppfattning om sitt eget kunnande och de kompetenser de skaffar sig genom studierna. Det här är något som ofta ansetts otydligt inom humaniora, säger Peter Nynäs, dekan för fakulteten för humaniora, psykologi och teologi.

Omfattningen på arbetslivsblocken är 25 studiepoäng och de kompletterar ämnesstudierna. Blocken kommer att innehålla en praktikperiod.

Alla studerande skall fortfarande också läsa ett huvudämne bland ämnena filosofi, genusvetenskap, historia, konstvetenskap, kulturanalys, litteraturvetenskap, musikvetenskap och religionsvetenskap.

— Parallellt förstärker vi också undervisningen i humanioras samhälleliga betydelse, som en gemensam bas för alla studerande. Vi är ett universitet och inte en yrkeshögskola så utbildningen skall fortsättningsvis ha en stark förankring i forskning och akademisk ämneskompetens, säger Martin Gustafsson, professor och utbildningslinjeansvarig.

Utvecklingen av de enskilda kurserna är nu i slutskedet och leds av universitetslärarna Anna Möller-Sibelius och Inka-Maria Nyman. Under arbetet har fakulteten tagit hjälp av alumner inom arbetslivet. Dessa betonade ofta värdet av arbetslivsrelevans och kontakt till fältet genom gästföreläsare, studiebesök och praktik.

— Responsen betonade att de nya kursblocken ger studerandena möjlighet att också tänka framåt, dels vilka möjligheter som finns och var de passar in, dels hur fältet ut och vad man behöver kunna i praktiken, säger Peter Nynäs.

Arbetet med att utveckla utbildningslinjen för kultur, historia och filosofi följer Åbo Akademis strategi, som lyfter fram samverkan med näringslivet och övriga samhällsaktörer för utökad arbetslivsrelevans i utbildningar. Det har gjorts möjligt tack vare en donation från Svenska Kulturfonden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter