Förflytta dig till innehållet

ÅA inleder jubileumsåret med stor ljusfest på Domkyrkotorget – allmänheten välkomnas med

Åbo Akademi grundades 1918 och nästa år firas universitetets 100-årsjubileum med festligheter både i Åbo och i Vasa. Firandet inleds med en stor utomhusfest i Åbo, 18 januari klockan 18.30.
Allmänheten välkomnas till Domkyrkotorget utanför Åbo Akademis huvudbyggnad för att delta i festen. Det blir en show med ljud, ljus, 3D-effekter och cirkusperformance som extra krydda. Showen produceras av Artturi Elovirta Innovations och är gratis. Varm saft serveras i minglet. Festen fortsätter på Kåren där det bjuds på musik på tre olika scener. Huvudartist är humorgruppen KAJ. Biljett till efterfesten på Kåren kan köpas på förhand.
Åbo Akademis kansler Ulrika Wolf-Knuts ansvarar för jubileumsårets program.
– När festligheterna kör igång hoppas jag få se hela Domkyrkotorget fullpackat av glada studerande, anställda och vänner av Åbo Akademi, oberoende av väder. Åbo Akademi spelar en viktig roll i det finländska universitetssamfundet och hela det finländska samhället. Under hela året ska var och en känna sig välkommen att delta i de evenemang vi ordnar.
Åbo Akademi antog sina grundstadgar 13 januari 1918 och den egentliga invigningsfesten hölls 11 oktober 1919. Det året hade universitetet 47 studerande och en lärarkader på 13 personer, av vilka 6 var professorer.
– I dag ser Åbo Akademi väldigt annorlunda ut, även om grundtanken är den samma. Nu erbjuder vi magisterprogram också på engelska, bedriver internationellt konkurrenskraftig forskning och är betydligt större med cirka 100 professorer och 5 500 grundexamensstuderande, säger Mikko Hupa, rektor för Åbo Akademi.
Under jubileumsåret serveras ölet Chancellor’s Centennial Pils, vars recept tagits fram av ÅA-professorn i biokemi Mark S. Johnson och hans adepter. Dessutom finns det en ÅA100-bakelse gjord på havtorn och hallon som tagits fram av Patrik Lindström, restaurangchef för Café Arken och Café Fänriken. 24 januari ger posten ut ett ÅA100-frimärke jubileet till ära.
Så här firar ÅA sitt 100-årsjubileum
18 januari: Öppningsfesten Lights on ÅAU.
13 februari: Utgivning av jubileumshistoriken. Vernissage för ”Budskap från det förflutna”, Åbo Akademis biblioteks jubileumsutställning av samlingar och arkiv.
17 mars: Uruppförande av Åbo Akademis jubileumskantat i Trefaldighetskyrkan, Vasa.
1 april: Öppet hus på campus i Åbo.
Sommaren 2018: Gratis campusguidningar erbjuds på svenska, finska och engelska i Åbo.
17 juli: Åbo Akademi deltar i SuomiAreena (Finlandsarenan) i Björneborg.
25 oktober: Framtidsseminarium i Åbo. Stora namn från industri-, ekonomi- och vetenskapssektorn diskuterar framtiden. Åbo stad lyser upp Biblioteksbron i Åbo Akademis färger rött och gult.
14 december: Jubileumsfesten ”Mot framtiden” i Vasa.

Så här såg Åbo Akademis nuvarande huvudbyggnad ut då universitetet grundades. Då var det ett affärshus, som inhyste J.R.Lehtinens conditori, Fotografi Atelier, Saluhallen, Fru Rosa Gronenbergs frukt, delikatess & kolonialaffär, Blomsterhandel, Skolbokhandeln och Apotek. @Åbo Akademis bildsamlingar. Fotograf: okänd.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter