Förflytta dig till innehållet

ÅA-gradu om Migris bedömning av konvertiters trovärdighet vann pris

I Mikaelsförsamling i Åbo finns många asylsökande som konverterat till kristendom. Foto: Timur Ylimaz


Vaula Meisalmis pro gradu utsågs av Religionsvetenskapliga sällskapet i Finland till årets bästa avhandling. I sin forskning vid Åbo Akademi har Meisalmi granskat Migrationsverket utgångspunkter för sina trovärdighetsbedömningar av religiösa konverteringar.
I sin undersökning har Meisalmi gått igenom 25 asylbeslut och samtalsprotokoll. Ur dem framkommer att Migrationsverket i första hand ser religionen som en personlig övertygelse.
Utgående från ett religionsvetenskapligt perspektiv ifrågasätter Meisalmi att tillhörighet till en religion primärt handlar om en inre tro.
Hon visar på att Migri i asylbedömningen tenderar att betrakta religion på ett snävt sätt som en andlig övertygelse.
Konvertering uppfattas då som ett resultat av en lång teologisk reflektion och andra faktorer som kan vara viktiga för det religiösa livet, som den sociala gemenskapen, får mindre betydelse i Migris bedömning.
Huruvida Migri bedömer att konverteringen är äkta eller inte har en stor betydelse för om personen beviljas asyl eller inte.
Resultaten från forskningen har presenterats för asylenheten vid Migri och studien kan användas i deras arbete.
Priset överlämnades av docent Minna Opas från Åbo Universitet i samband med Religionsvetenskapens dag i Helsingfors. I samband med utdelningen betonade Opas att Meisalmis forskning är aktuell och samhälleligt betydelsefull.
– Förmåga att förstå och känna igen religiös mångfald samt religionsvetenskaplig expertis har stor vikt i samhälleliga beslutsprocesser.
Läs mer om asylsökande i Åbo som konverterat till kristendom och Meisalmis kritik av hur Migri bedömer deras fall här: 
Många asylsökande i Åbo konverterar till kristendom
Asylsökande konverterar: Vem bestämmer om tron är äkta?

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter