Förflytta dig till innehållet

ÅA-forskare om SFP-resultatet i Västnyland: ”En regional jordbävning”

Arkiv/Kristoffer Nöjd
Bildkollage med tre män.
In, kvar, ut. Henrik Wickström är ny västnyländsk riksdagsledamot för SFP, Johan Kvarnström behöll sitt SDP-mandat och SFP:s Thomas Blomqvist föll ur riksdagen.

Att Henrik Wickström skulle få över 7 000 röster och att Thomas Blomqvist skulle tappa 2 800 röster eller nästan hälften av dem han fick i förra valet hade ÅA-forskaren Lauri Rapeli inte räknat med.

– Det blev en regional jordbävning skulle jag påstå.

Rapelis tolkning är att Blomqvist var för osynlig.

– Dels för att han var minister, dels för att han för att han på grund av sin personlighet inte ville föra en så synlig och aggressiv kampanj. Wickström har däremot varit synlig överallt och hela tiden. Det är kanske det som fungerar i dag.

Falsk känsla av trygghet och utspridda jordbrukarröster

Rapeli spekulerar att det kanske fanns en del som tänkte att Blomqvist, som trots allt gjort väl ifrån sig som minister, sitter säkert och röstade på någon fräschare kandidat för omväxlings skull.

– En annan orsak kan vara Kalle Åberg från Ingå som samlade närmare 1 000 röster varav många säkert var av jordbrukare som antagligen brukat rösta på Blomqvist.

I och med vaktombytet måste Wickström lära sig en hel del.

– Han har ingen erfarenhet av hur det är att arbeta i riksdagen eller i en riksdagsgrupp. Jag tvivlar inte på honom men han har en bit att gå när det gäller substansdelen i dagspolitiken. Blomqvist är ingen agitator och inte särskilt mediesexig men jag har för mig att han har ganska mycket kompetens. Och det förlorar Västnyland nu. Jag hoppas att Wickström kan axla samma roll i framtiden.

Wickström valdes in tillsammans med sittande ledamot Anders Adlercreutz från Kyrkslätt med 9 400 röster och nyinvalde Otto Andersson från Lovisa med 4 900 röster. Som kuriosa kan nämnas att Andersson varit både styrelse- och fullmäktigeordförande för Åbo Akademis studentkår.

”Kvarnström fyller en lucka”

I övrigt gick valet i stort sett som Rapeli hade förutspått. Han hade rätt när han i en ÅU-artikel inför valet sade att partikamraten Joona Räsänen från Lojo blir Johan Kvarnströms konkurrent om de västnyländska SDP-rösterna. Kvarnström landade på cirka 4 800 medan Räsänen fick cirka 4 500 röster.

– I och med att det tydde på att det skulle gå bra för SDP brukar också gränsfall komma in.

Rapeli hade väntat sig ett bra resultat av Kvarnström men är imponerad över att rösterna var cirka 500 fler än i förra valet.

– Kvarnström fyller en lucka som finlandssvensk vänsterpolitiker. Dessutom uppfattas han som en ganska trevlig och saklig typ.

Bra läge för Västnyland

Rapeli tycker trots rockaden i SFP-representationen att läget är ganska bra för Västnyland med tre till fyra riksdagsledamöter i SFP:arna Henrik Wickström och Adlercreutz och SDP:arna Johan Kvarnström och Joona Räsänen beroende på hur man räknar.

– Det är en ordentlig representation för ett område som Västnyland.

Inget djungelvrål den här gången

Att som Johan Kvarnström bli omvald var åtminstone för honom en annan känsla än att bli invald första gången.

– Jag såg en video när nyinvalda Pinja Perholehto kramade sin valchef och tänkte att ”så där kändes det”. Det var mycket adrenalin när vi satt på puben i Karis förra valkvällen. Nu hade jag ett lugn hela vägen också när det först såg ut att inte gå så bra. Jag hade inget behov av ett djungelvrål. Det var mer lättnad och tacksamhet.

I motsats till hela landet blev SDP tvåa i Nyland med ett nytt mandat efter Samlingspartiet med två nya mandat.

Men för Kvarnström grämer tredjeplatsen nationellt.

– Det är nedslående för vad vi uppfattar att är det bästa för landet, säger Kvarnström.

”Konstigt om inte högersegern återspeglas i politiken”

Om den politiska framtiden efter valet säger att Kvarnström att det vore konstigt om det inte återspeglas i politiken framöver att två högerpartier knep de två första platserna i valet.

– Det ligger nära till hands att de bildar stommen i en regering. Om Sannfinländarna inte tar sitt ansvar nu så när ska de göra det? Men helst vill vi ju se en annan regering.

I och med Blomqvists sorti tappade Västnyland en erfaren representant.

– Vi är fortfarande två starka politiker från regionen. Henrik är väldigt engagerad i Raseborg och Västnyland. Jag ser styrkeförhållandet som oförändrat. Dessutom har vi Joona Räsänen som tänker lika som jag i det mesta förutom om ett visst tåg (Entimmeståget, red. anm).

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter