Förflytta dig till innehållet

ÅA-forskare får stipendium till S:t Petersburg

Janne Väistö ska tillbringa tre månader i S:t Petersburg i vår. ÅU-foto


Svenska kulturfonden har beviljat ÅA-forskaren Janne Väistö ett tre månader långt vistelsestipendium till S:t Petersburg. Väistö disputerade i september med doktorsavhandlingen ”Det andra inhemska i det efterkrigstida Finland: Beslutet om svenska språket som obligatoriskt ämne i grundskolan 1968″.
Under sin vistelse i S:t Petersburg 1.4.– 30.6.2018 ska Väistö granska det svenska och ryska i Finland. Granskningen utmynnar i en faktabok som skrivs tillsammans med den ryska forskaren Alexey Vostrov. Boken ges ut på ryska, finska och svenska.
Väistö hoppas att boken ger nya perspektiv på språkgruppernas historia, nuläge och utmaningar.
Också journalisten Klas Fransberg får ett vistelsestipendium.
Förutom tillgång till en lägenhet i Finlandshuset under den tre månader långa vistelsen får stipendiaterna ett bidrag på 6 000 euro var.

Finlandshuset i S:t Petersburg.


Svenska kulturfonden beviljar årligen fyra vistelsestipendier till Finlandshuset i S:t Petersburg. Stipendierna är avsedda för journalister, författare, forskare och konstnärer.
Ansökningstid för vistelsestipendierna är februari och september.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter