Förflytta dig till innehållet

”ÅA-företaget” Walkbase räddas av amerikansk köpare

Skärmdump av Walkbase sajt.

Åboföretaget Walkbase, som vuxit ur en projektkurs i datateknik vid Åbo Akademi, räddas.

Nyligen rapporterade vi att bolaget gått i konkurs.

Nu kommer beskedet att amerikanska marknadsföringskoncernen Stratacache köper Walkbase verksamhet i Finland, med egendom och immateriella rättigheter, av konkursboet.

Walkbase har utvecklat en teknik som hjälper butiker att, utgående från butikernas wifi-nät och kundernas mobiltelefoner, bland annat analysera hur kunderna rör sig i affären och hur deras köpbeteende ser ut.

Bolagets vd Tuomas Wuoti säger till ÅU att personalen vid utvecklingssidan i Åbo nu har nya arbetsavtal och jobbar vidare.

– Det är en bra känsla, säger Wuoti. Vi jobbade på affären redan före konkursen, men att undvika konkursen hade krävt tilläggsfinansiering. Så bolaget i Finland packades tillfälligt ner.

Vid marknadsföringsavdelningen i Esbo fortsätter några anställda, men det lilla kontoret i London stängs.

Inte heller de konsulter man anlitat i USA behövs längre då den nya ägaren Stratacache tar över.

Antalet personer vid Walkbase minskar från ungefär 25 till 15, men börjar antagligen öka snart igen.

Stratacaches vd Chris Riegel är minst sagt nöjd med köpet, som han kommenterar på sajten Sixteen-Nine.net:

– Jag golvades totalt av det som Walkbase teknik kan ge våra kunder. Vi kan hjälpa fysiska butiker att slå tillbaka mot Amazon och Google genom att förena aktiviteten på nätet med hur folk beter sig i butikerna när de gör sitt köpbeslut.

Riegel säger att den heliga graalen för butikerna är att kunna knyta en ”mobil persona” till kundernas köphistoria, och koppla det till kundernas beteende i butikerna.

Chris Riegel fortsätter:

– Jag har varit i tech-branschen i 25 år, och det här är ett av de där ögonblicken då man inser kraften i en specifik teknologi. Det är 360-gradersbilden av kunden som gör Walkbase så värdefullt.

Riegel säger till Sixteen-Nine.net att han kommer att fortsätta förvärva bolag till sin koncern.

I samband med köpet av Walkbase såg han på cirka 10 bolag. Han föll för Åboföretaget bland annat på grund av deras akademiska bakgrund och att bolaget helt satsar på mjukvara och inte försöker ge sig in på hårdvarumarknaden.

Ingen köpesumma har avslöjats, men Riegel säger till Sixteen-Nine.net att Walkbase värderades till cirka 30 miljoner dollar när en annan spekulant fikade efter bolaget nyligen.

Walkbase fick mycket uppmärksamhet när de lanserade sin teknik för några år sedan. Bland annat tidigare Nokia-vd:n Olli-Pekka Kallasvuo investerade i bolaget.

2014 skrev Walkbase avtal med Finavia om att installera tekniken vid Helsingfors-Vanda flygplatsterminal.

Under de senaste åren har man satsat mycket på England där man haft flera stora butikskedjor som kunder.

LÄS OCKSÅ:

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter