Förflytta dig till innehållet

"ÅA-företaget" Bambuser stänger sin gratistjänst

Bambusers Martin Storsjö vid Åbokontoret demonsterar tekniken för ÅU i samband med ett reportage. Foto: Stefan Crämer/ÅU


”ÅA-företaget” Bambuser stänger, efter 10 år, ner sin gratistjänst där privatpersoner kunnat sända livevideo med mobiltelefonen och spara videoklippen i en community.
Tekniken bakom Bambuser utvecklades i tiderna av studerande vid Åbo Akademi, och bolaget har sitt utvecklingskontor här.
Vd:n Hans Eriksson vid huvudkontoret i Stockholm säger till ÅU att Bambuser redan en längre tid fokuserat på företagskunder.
Han förstår att det finns de som tycker att det är tråkigt att tjänsten för privatpersoner upphör.
– Men då det inte är vår kärnverksamhet måste vi ta det här beslutet. Vi hoppas att många känner att de haft glädje och nytta av tjänsten under de 10 åren.
Eriksson kan inte säga hur många privatpersoner som nu använder tjänsten, men konstaterar att användandet möjligen sjunkit då företaget inte kunnat ge communityn ”tillräcklig kärlek”.
Man håller just nu på att mejla alla användare med instruktioner hur de kan spara sina klipp innan gratistjänsten slocknar den 22 januari.
Premiumkunder har tid på sig till slutet av sitt kontrakt, eller till den 31 maj, att ladda ner klippen.
Bambusers fokus är nu att, med sin plattform Iris, erbjuda mobilvideolösningar bland annat för medieföretag, andra företag med stark mobil närvaro samt företag där många av de anställda jobbar ute på fältet.
Sådana bolag finns bland annat inom bygg-, telekom- och säkerhetsbranschen.
Utvecklingskontoret i Åbo lever vidare, försäkrar Eriksson. Där jobbar fem personer.
Totalt jobbar 22 personer på Bambuser.
Bambuser fick i början av 2010-talet mycket uppmärksamhet för att tjänsten användes bland annat av demonstranter i Egypten och av medborgarjournalister i Syrien. I flera fall blockerades tjänsten av regimerna.
I ett meddelande på Bambuser.com nämner bolaget att man, med deras teknik, kunde sända live på Facebook sex år innan Facebook lanserade sin egen live-tjänst.
Man konstaterar också det i dag finns en uppsjö av appar och nätverk som låter användarna sända livevideo, och att Bambuser spelat en viktig roll i den utvecklingen.
Nu satsar alltså bolaget helt på att erbjuda videolösningar för andra företag.
LÄS OCKSÅ:

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter