Förflytta dig till innehållet

ÅA får professur i nya ämnet havs- och vattenforskning

ÅU-foto


En professur inom det nya ämnet havs- och vattenforskning ska inrättas vid Åbo Akademi. Det beslutade styrelsen för ÅA i går.
Det är fråga om en helt ny ämnesinriktning, vars innehåll ännu inte är helt klart.
– Inriktningen beror på den person som får professorstjänsten. Klart är att det rör sig inom biologi och kemi men det exakta innehållet definieras senare, säger rektor Mikko Hupa.
Hupa förklarar att det är en så kallad track tenure-professur, som riktar sig till yngre akademiska förmågor. På det sättet kan man locka till sig sökande som inte ännu har kompetensen för en vanlig professorstjänst.
Den nya professuren görs möjlig genom donationer. Bland annat har Åbo stad donerat 1 miljoner för inrättandet av professuren.
Styrelsen beslutade under mötet att också inrätta två nya professurer i Vasa. Det handlar om en till professur i småbarnspedagogik, som donerades av Brita Renlunds stiftelse i våras, och en till professur i energiteknik.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter