Förflytta dig till innehållet

ÅA får en halv miljon för satsning på internationell verksamhet

Arkiv/Carina Holm
gul gammal ståtlig byggnad med flagga och pelare
I Åbo Akademis internationella satsning ingår deltagande i alliansverksamheten CHARM-EU.

Stiftelsen för Åbo Akademi understöder Åbo Akademis satsning på internationell verksamhet och forskning med 500 000 euro, meddelar stiftelsen i ett pressmeddelande.

Bidraget är en del av stiftelsens totala understöd till Åbo Akademi på cirka 17 miljoner för år 2023, vilket ligger på samma nivå som år 2022.

— Vi är mycket glada att Stiftelsen för Åbo Akademi är beredd att stöda Åbo Akademis strävan att bli internationellt mer framgångsrik inom forskning. Satsningen möjliggör att vi aktivt kan göra specialsatsningar som på längre sikt kommer att bära frukt i form av ett större antal framgångsrika forskningsansökningar, särskilt till EU:s ramprogram Horisont Europa. Vi kan växa på internationellt konkurrensutsatt forskningsfinansiering, säger Mats Lindfelt, direktör för forskningsservice vid Åbo Akademi. 

Lasse Svens, skattmästare vid Stiftelsen för Åbo Akademi, framhåller att det ligger i stiftelsens intresse att stödja Åbo Akademis konkurrenskraft. 

— Det är viktigt att understöda strategiska satsningar som bidrar till en ökad konkurrenskraft på lång sikt, så som satsningen på internationell verksamhet och internationell forskningsfinansiering gör, säger Svens.

Fortsatt satsning på doktorander

I Stiftelsens för Åbo Akademi totala stöd till Åbo Akademi för år 2023 ingår även ett fortsatt understöd på två miljoner euro för övriga strategiska satsningar.

Stiftelsen understöder anställningen av 25 doktorander (á 40 000 euro/år) för fyra år, det vill säga med en miljon euro per år.

I understödet ingår dessutom 800 000 euro för stipendier till nuvarande doktorander samt 380 000 euro ur fonder som Stiftelsen för Åbo Akademi äger och förvaltar. Totalt understöder stiftelsen doktorander vid Åbo Akademi med nästan 2,2 miljoner euro år 2023, varav knappa 1,2 miljoner är doktorandstipendier.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter