Förflytta dig till innehållet

ÅA-bibliotekets läsesal blir padelhall om två år – Rektorn: ”Arkitekten hade knappast invänt”

Jean Lindén
Rektor Mikael Lindfelt ser fram emot invigningen av Padelinia – som salen döps om till – om cirka två år. Lindfelt har för övrigt födelsedag i dag.

Om ett par år är det tänkt att padelbollarna ska smattra i läsesalen i Åbo Akademis bibliotek bredvid domkyrkan.

Läsesalen får nya lokaler då ÅA snart bygger nytt i kvarteret. Då måste man hitta andra funktioner för de lokaler som blir tomma, förklarar rektor Mikael Lindfelt, själv padelentusiast.

– Att jag själv spelar padel spelar inte in. Det handlar om en ny sport som upplever en boom och där ser vi en möjlighet.

Tanken är att vem som helst ska kunna spela i hallen, men Lindfelt utesluter inte rabatt för ÅA-anställda och -studerande.

PadelplanArkiv/Kim Lund
Bilden från Padelpark i Österås. Två sådana här banor kommer att få plats i Åbo Akademis biblioteks nuvarande läsesal.

Vem som ska driva verksamheten är inte klart. Det kan bli fråga om en utomstående aktör som hyr in sig.

Men det kan också bli så att ÅA själva har hand om hallen som en del av den så kallade tredje uppgiften, alltså universitetets interaktion med samhället.

Anrik byggnad

Boktornet ritat av Erik Bryggman byggdes på 1930-talet. Tillbyggnaden, ritad av Woldemar Baeckman i Bryggmans anda, restes på 1950-talet.

Det är i Baeckmans skapelse som två padelbanor med tillhörande glasväggar småningom ska resas.

– Många padelhallar saknar stora fönster. Här släpps mycket naturligt ljus in vilket hoppeligen gör det lättare att till exempel ”läsa” hårt skruvade servar och stoppbollar, säger Lindfelt.

Han demonstrerar slagtekniken med ett distinkt hugg i luften med sin medhavda racket och försvinner sedan, för ett ögonblick, med en föreställd nätrusch in bakom bibliotekets kartotek.

”Med vördnad”

Rummet där låne- och informationsdisken finns ska bli omklädningsrum med duschar. Allt ska ske med vördnad för de två arkitekterna och för historien lovar rektor Lindfelt.

– I akademins bildsamlingar lär det finnas ett foto på Baeckman då han spelar krocket, så jag tror att han inte har något emot att flygeln vigs för bollspel – snarare tvärtom.

Vit byggnad en snöig och solig dagJean Lindén
Åbo Akademis bibliotek.

Dela artikeln

4 kommentarer: “ÅA-bibliotekets läsesal blir padelhall om två år – Rektorn: ”Arkitekten hade knappast invänt”

  1. Ola lindholm skrev

    Härligt, får andra än inskriva vid ÅA också spela där?

  2. Johan Gräsbeck skrev

    I dagens ”komplicerade” värld är man nog inte riktigt säker på om detta är ett aprilskämt eller ej…

  3. Kari Niemi skrev

    Jo men nej sades man förr så när de är första april i dag så kanske den här nyheten hör dit?O glada vappen på samma gång?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter