Förflytta dig till innehållet

Å än skar han här, å än skar hon där… än körd de oss ner i diket

man med litet leende tittar mot kameran

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Enligt Petter de la Föräldralös finns det massor att spara inom social- och vårdsektorn, inte genom att skära i resurserna, utan genom att ”optimera”. Vad vet inte våra högste ledare bättre än om den offentliga sjukvårdens otroliga ineffektivitet. Den är trots allt billigare än privatvård och har fått flera erkännanden för att vara globalt på god nivå.

Det är nog bäst att ärade de la Föräldralös besöker sjukhusen för att förklara till personalen hur man optimerar lösningsdrivna kundbaserade tjänster för att säkerställa en förbättrad genomströmning av välmående klienter. Det kräver enbart vilja, buzzwords och den allra viktigaste ingrediensen: rosa moln och enhörningar. Snipp!

Andra top-down drivna lösningar som Apotti har varit en stor succé, den överskred inte enbart sin budget, utan har även kritiserats av användarna som oändamålsenlig. Hellre att läkarna fyller i blanketter på sin dator än sköter patienter.

Snipp, dit for sjukvården.

Snipp till utvecklingsstödet och stopp för invandrare. Speciellt dem med lägre lön än 50 procent av finska arbetstagare. Inte kan man leva på en månadslön på 3 000 euro i Finland!

Någon som i Finland skulle förtjäna sådana summor får bättre betalt annanstans. De kan åka till välkända platser där solen skiner mer än halva året och där man inte strävar efter att göra det så svårt som möjligt att delta i samhället. Ja, kanske till och med förvisas man efter att ha utbildats och fått ett anställningsförhållande här.

Strålande strategi för att öka arbetskraftsinvandring – som behövs speciellt inom hälsovården. För att inte prata om användningen av skattemedel!

Det kommer nog att vara svårt att inte lägga ett litet snitt i undervisningssektorn också. Trots allt är den påverkade demografin den minst politiskt aktiva och följderna kommer med flera års fördröjning.

Det bränner riktigt om vår empatiska Ronja von Tuggas fingrar: ”Blomsterhattstanterna ska nog få sig!”. Von Tuggas parti mår nog bäst av att låta lien slå över undervisningssektorn också – helst i yrkesskolorna som finansministeriet föreslagit i sin djupa visdom. Allmänbildning – pytt!

Produktivitet är trots allt att bygga samma byggnad minst två gånger. Då ökar ju sysselsättningsgraden också! Alla vinner!

Snipp dit for andra stadiet!

Både de la Föräldralös och von Tugga lovade att inte skära i undervisningen. Men det var väl ”bara festtal” och kanske ett misstag då de inte insåg att universiteten enligt lag ska ”meddela på forskning grundad högsta undervisning”. Att skära från forskning är alltså att skära från undervisning, beklagligt!

Den konkurrensutsatta finansieringen är dessutom inte tillräckligt konkurrerad. Skär bort lite därifrån också – allt som är värt att veta vet vi ju redan! Det bästa sättet att effektivera användningen av offentliga medel är trots allt att ha folk att jaga runt på resurser som de behöver för att utföra sitt arbete. Det är också ett garanterat sätt att locka hit talanger och säkerställa internationellt framstående kunnande i vårt land.

Snipp till tredje stadiet!

Men vad skulle vi nu med sjukvård, arbetskraft, utbildning eller kunskapsskapande till? Vi har ju sisu och när elprisen tillåter det bastu! Tugga på den ni!

Här kan du läsa fler kolumner av Johnny Långstedt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter