Panda Eriksson: Fallet med den gravida mannen avslöjar translagens brister

ÅU-foto
en person
Panda Eriksson. Traseks ordförande hoppas på en stor reform av translagen. ÅU-foto
Publicerad:

En finländsk man väntar barn rapporterade Lännen Medias tidningar på lördag. Mannen är gravid i fjärde månaden.

Det är frågan om en person som vid födseln tillskrivits ett kvinnligt kön men som levt som man redan ett tag. Mannens har inlett en könskorrigering, det vill säga en hormonterapi som skulle göra honom steril, men avbrutit den för att kunna bli gravid.

Mannen och hans partner tog kontakt med medierna via Trasek, förening för transpersoner och interkönade individer.

Traseks ordförande, Åbobon Panda Eriksson, säger att situationen inte är lätt för paret. Deras situation är unik i Finland, även om den inte är det internationellt sett, och moderskapslagen känner inte till män som föder.

Det betyder att enligt nuvarande lagstiftning har den gravida mannen inte rätt till det stöd som havande kvinnor och mammor kan räkna med.

Folkpensionsanstalten har trots det antytt att fallet ska få en rättvis lösning.

Eriksson säger att den finländska translagen är en del av problemet. Enligt den måste personer som vill korrigera sitt kön steriliseras, antingen genom en hormonbehandling eller så på kirurgisk väg.

Men hormonbehandlingen är inte oåterkallelig och i det aktuella fallet har mannen, under hormonbehandlingens inledningsskede, fått de intyg som krävs för att han juridiskt sett ska kunna kalla sig man. När hormonbehandlingen avbrutits har mannen blivit gravid.

Vanligare är att personer som planerar genomgå en könskorrigering blir gravida innan de inleder processen, säger Eriksson.

- Och alla planerar inte. Det finns personer som efter att de fått barn inser att de vill korrigera sitt kön.

Men oavsett situationen är det klart att translagen inte håller jämn takt med verkligheten. Personer har möjlighet att frysa ner sina äggceller och sina spermier och, till exempel med hjälp av surrogatföräldrar, kringgå translagen.

Eriksson hoppas att det aktuella fallet leder till en ändring av translagen, även om hen tror att det är troligare att det i första hand är moderskapslagen som ändras på grund av den nya situation som uppstått i och med den gravida mannen.

Vad gäller translagen så har riksdagsledamoten Silivia Modig (VF) och 84 andra ledamöter förslagit att steriliseringstvånget avlägsnas från translagen.

Det lagförslaget har inte kommit till social- och hälsovårdsutskottet i riksdagen rapporterar MTV och FNB.

Eriksson hoppas på en större reform av translagen, en som slopar den åldersgräns som säger att en person måste vara över 18 för att inleda en könskorrigering. Om Modigs lagförslag leder till en begränsad reform dröjer det troligen länge innan politikerna ser över translagen på nytt.

Diskussionen som följt rapporteringen om den gravida mannen visar att den breda allmänheten har svårt att förstå vad det handlar om, säger Eriksson.

Själv tycker hen att saken inte är dramatisk. Det handlar om en person med en livmoder som ska få barn.

- Det bästa kommentaren jag läste var ”Det här är konstigt med det är deras ensak”. Exakt så borde man tänka.

LÄS OCKSÅ: Finland mörkar tvångssterilisering

Transpersoners rättigheter släpar efter

Publicerad: