Motionsundertecknare på Kimitoön: Målet var att utreda förtroendet

Utprintad motion på tre sidor på svenska och finska med undertecknare
Janne Salonen var den som tog initiativ till motionen. Foto: Emilia Örnmark
Publicerad:

Ett beslut om att Kimitoöns kommun och dess kommundirektör Anneli Pahta går skilda vägar väntas under styrelsemötet på måndag.

Tolv av kommunfullmäktiges ledamöter lämnade nyligen in en motion i vilken man uttryckte ett misstroende mot kommundirektören.

Men innan man hann börja utreda detta lämnade kommundirektören till kommunstyrelsen in en skrivelse om att hon vill inleda en uppsägningsprocess.

ÅU har pratat med tre av dem som tecknade under motionen.

Förtroendefrågan inte löst

Motionsstartaren Janne Salonen (obunden) är överraskad över att kommundirektören i det här skedet av processen signalerar att hon vill säga upp sig. -- Tanken med motionen var att reda ut om fullmäktige har förtroende för kommundirektören, så att sådana här misstag inte upprepas i framtiden, säger Salonen.

man i talarstol
Janne Salonen. Foto: Emilia Örnmark

Också Tomy Wass (VF) poängterar att målet med motionen var att kommundirektörens handlande skulle granskas. Än kan han inte säga om han är nöjd med resultatet.

-- Det beror på vad förslaget till styrelsen blir, säger Wass.

Wass poängterar att hur det än går ska det fattas beslut om förtroende saknas för Pahta.

-- De som tecknade under motionen är en minoritet av fullmäktige. De andra kan ju om de vill föra saken till fullmäktige och besluta att man har förtroende för kommundirektören.

Ann-Marie Kulla (SDP) är inte direkt nöjd med vad motionen nu lett till.

-- Motionen slår inte fast att ett misstroende finns, utan begär att det ska utredas. En eventuell uppsägning kan ju visa sig vara onödig, säger Kulla.

Arkiv/privat
dam i närbild
Ann-Marie Kulla. ÅU-foto

Hon påpekar dock att kommundirektören redan tidigare haft tankarna på andra håll än i Kimitoön, då hon både sökt kommundirektörsjobb på annan ort och flyttat bort från Kimitoön.

Mer än en misstroendemotion

Janne Salonen är inte besviken över att Anneli Pahta meddelat att hon vill avgå.

Han poängterar dock att motionens sakfråga – att reda ut varför Kimitoön inte ansökt om vare sig behovsprövat statsbidrag, eller ett coronastöd för grundutbildningen – nu förblir outredd.

Också Kulla nämner att motionen var mer än en utredning av förtroende och tycker att grundfrågorna i den glömts bort.

Alla kände inte till avtalet

Att Kimitoön nu troligtvis kommer att få betala ett avgångsvederlag till Pahta på cirka 80 000 euro, hänger ihop med gällande kommundirektörsavtal som Pahta slutit med Kimitoön då hon anställdes år 2015.

Salonen var på förhand medveten om vilka följder misstroendemotionen kunde komma att ha, även om han inte kände till avgångsvederlagets exakta summa.

Tomy Wass säger att han inte kände till avtalet innan han skrev under motionen, men ser inget märkvärdigt i att ett dylikt avtal finns.

Att förklara varför det handlar om närapå 80 000 euro tycker han att är en uppgift för den styrelse och fullmäktige som var invalda när avtalet skapades (år 2015).

Wass anser att pengar ändå inte kan vara en orsak för att stoppa en process om att utreda misstroende.

ARKIV/Emilia Örnmark
Man utomhus
Tomy Wass. Foto: Emilia Örnmark

Inte heller Kulla kände till avtalet, men hade klart för sig att kostnader troligtvis skulle uppstå.

-- Om det finns ett misstroende vill man ju bli av med det. Det försvårar arbetet betydligt. Det kunde ha kostat mer om det blivit också rättegångskostnader, säger Kulla.

Reporter (Kimitoön)
Publicerad: