Snusklördag i Ekenäs tar epadunket från p-platsen in på krogen - "Det ska vara lite chockerande"
Fjolårets mest streamade låt i Sverige var Falubandet Bolagets "Kan inte gå", en låt om att vara knökfull. Rasmus Gozzi och Fröken Snusk sjunger "Rid mig som en Dalahäst". Temat är uppenbart. Det är raka rör när det kommer till epadunk. Och det tycks gå hem också i Västnyland. Augustinatten med nämnda namn på scenen sålde slut på rekordtid. På lördag ordnas Snusklördag i Ekenäs – en krogkväll tillägnad den svenska raggarmusikens nya skepnad.
Lätt att relatera till
– Raggarlördag klingade inte rätt. Så det fick bli "Snusklördag" i stället. Det var faktiskt min yngre syrra som kom på det först. Min första tanke var att det var lite vågat. Men det är precis rätt – lite provocerande och väcker intresse. Dessutom för det tankarna till epadunkens största stjärna, Fröken Snusk.
Chris Nylund har följt med hur genren spridit sig som en löpeld i Sverige och nu också fått ett fotfäste i Svenskfinland.
– Jag tror att det är musik som är lätt att ta till sig och texter som är lätta att relatera till. Det är en bra motvikt till vardagen och alla problem i världen. För en stund kan man släppa loss och glömma allt annat. Det är bättre med snuskiga texter än texter som handlar om att skjuta och knarka.
"Tror det finns en marknad"
Nylund såg vilken genomslagskraft epadunken hade och insåg att det inte finns något klubbevenemang i Finland som har denna prägel.
– Visst spelas det epadunk på krogarna men ingen fokuserar på bara den genren. Jag tror det finns en marknad för det. Augustinatten visar ju det.
För att "Snusklördag" ska bli mer än en kväll på krogen tog Nylund med sig Oliver Borg som är företagare inom ljud- och ljusteknik och dj.
– Han är också några år yngre än mig vilket är bra med tanke på målgruppen, säger Nylund.
Man väntar sig en publik i åldern 18–30 år eller den i den åldern de flesta på Santa Fés övre våning är normalt också.
Nu utlovas en kväll där man också satsar på ljus och att involvera publiken genom tävlingar, eventfotografering och Tiktokintervjuer.
– Tiktok spelar en sjukt stor roll i dagens musik, inte minst inom epadunken där många låtar har egna danser. Vi kommer också att spela in Tiktokmaterial för att kunna bygga upp brandet "Snusklördag" sedan.
– Det ska kännas som en hemmafest fast det är på en nattklubb. Det är lättare att komma ihåg en kväll på krogen om det händer någonting annat än att man kommer dit, dricker sig full och dansar, säger Borg.
Tanken är att "Snusklördag" ska bli ett återkommande och rörligt koncept. Men det beror på mottagandet.
– Vi testar först och ser vad vi får för respons. Om det slår igenom är tanken att åka runt med "Snusklördag" i Svenskfinland. Det behöver inte vara Oliver och jag som gör det varje gång. Det kan finnas lokala dj-team som vi kan samarbeta med på de olika orterna, säger Nylund.
Vad är epadunk?
- Epadunk kom med på nyordslistan i fjol.
- Det är en musikgenre som förknippas med A-traktorn eller EPA-traktorn som många ungdomar i Sverige använder som transportmedel.
- EPA-traktorn är ett motordrivet fordon som består av en ombyggd bil som får gå högst 30 kilometer i timmen.
- Epadunk liknar eurodisco och EDM. Texterna är ofta vågade och handlar om sex, alkohol, bilar och livet på landsorten.
- Några av de stora i genren är Ringnes-Ronny, Rasmus Gozzi, Fröken Snusk, Bolaget och Elov & Beny.
Källor: SVT, DN, Transportstyrelsen
Som musikkonsumenter är Nylund och Borg mer eller mindre allätare. Epadunk är mer för fest och när hjärnan går på tomgång.
– Den pumpar på och är lätt att dansa och sjunga med till. Lyriken är slapp och enkel. Det är lite som fyllesnack, säger Borg.
Men den är också chockerande.
– Det måste den vara för att sticka ut i dagens samhälle med korta klipp. Folk har ju sett allt redan, säger Nylund.
Alltså. På lördag finns det ingen orsak att tillbringa natten i bilen. På "Snusklördag" kan man önska "Strippa i ditt vardagsrum" eller en eparemix av en Lasse Stefanz-låt utan att skämmas.