Europa fiskar kräftor med burar från Pargas

De inhenska kräftmjärdarna Kräftpiraten har tillverkats i Pargas sedan början av 1990-talet. Foto: Kim Lund
Publicerad:

Vid Bock-Plasts före detta industriområde i Simonby i Pargas döljer sig ett verkligt doldisföretag. Här har det tillverkats kräftburar sedan tidigt 90-tal då grundaren av Bock-Plast, Klas Laine bytte ishockeyspelen mot kräftburar.

Laine var en ivrig kräftfiskare, men han var inte riktigt nöjd med fångstredskapen. Därför utvecklade han en egen mjärde som fick namnet Rapurosvo, Kräftpiraten. Som mest tillverkades här 20 000 till 25 000 mjärdar per år.

Mats Karlsson fortsätter produktionen av Kräftpiraten kräftburarna i Simonby i Pargas.

Pargasbon Mats Karlsson började jobba för Rapurosvo för 15 år sedan. För en dryg månad sedan tog han över hela verksamheten och produktionen samt köpte rättigheterna till varumärket Rapurosvo.

Tillverkningen av mjärdar har gått ner sedan toppåren och i dag görs det omkring 14 000 burar per år. Cirka 70 procent är för den inhemska marknaden, resten går på export.

– Vi har mycket utländska kunder i till exempel Tyskland, Schweiz, Österrike och Frankrike. I Ukraina finns det en stor marknad med stora sjöar och massor med kräftor, men så kom kriget emellan. Kanske man borde återskapa kontakterna dit, säger Karlsson.

Här finns material för 12 000–13 000 kräftburar.

Men Karlsson räknar inte med att helt och hållet livnära sig på kräftburarna. Som en sann mångsysslare i skärgården har han flera ben att stå på. Hans företag Profab servar bilar och båtar och erbjuder vinterförvaring av fordonen och flytetygen i någon av de två hallar han har till sitt förfogande.

Sammanlagt rör det sig om cirka 1 000 kvadratmeter förvaringsyta. Dessutom finns det en stor gårdsplan med plats för flera båtar.

I hallen och på gårdsplanen finns det gott om plats för vinterförvaring av bilar och båtar.

– Det finns efterfrågan på platser. Jag känner många som sysslar med båtservice och överallt är det fullt. Dagens båtar har dessutom så mycket elektronik att folk gärna vill ha dem inomhus, och helst i varmt förvar.

Reporter (Åbo)
Publicerad: