Vänstern och Sannfinländarna i Pargasfullmäktige vill stoppa mobbning – med helt olika metoder

Mikael Heinrichs
En man i långt mörkt hår och glasögon talar
Sannfinländarnas Mika Peltokorpi efterlyste hårdare tag i mobbningsfrågor i partiets fullmäktigemotion.
Publicerad:

Mobbning som varit på tapeten den senaste tiden föranledde två fullmäktigemotioner, då både Sannfinländarna och Vänsterförbundet lämnade in var sin motion i slutet av fullmäktigesammanträdet.

Metoderna skiljer sig i alla fall, eftersom Västerförbundet i sin motion önskade att man plockar in en veckotimme undervisning i känslo- och interaktionskunskap i den grundläggande utbildningen ända från förskolan.

Mikael Heinrichs
en kvinna i talarstolen
Vänsterförbundet vill se ett nytt ämne i skolschemat.

– Det mest effektiva sättet att få slut på mobbning är förebyggande arbete, konstaterade Lotta Laaksonen som läste upp Vänsterförbundets motionstext.

Sannfinländarna efterlyste däremot hårdare tag i sin motion, där man krävde att man istället för mobbning (koulukiusaaminen) talar om skolvåld (kouluväkivalta) som kan vara både fysisk och psykisk till sin natur.

– Allvarliga fall av mobbning ska leda till polisanmälan och barnskyddsanmälan. Vi har fått höra alltför många berättelser, där elever inte orkat vänta på att våldet ska ta slut. Vi beslutsfattare måste agera nu och inte fundera på vad det kostar, sade Mika Peltokorpi som läste upp motionstexten.

Reporter (Pargas)
Publicerad: