Torgparkeringen i Åbo står halvtom – ”Människor verkar inte veta att parkeringen är öppen”, säger vd

Arkiv/Monica Forssell
En infart till en parkeringshall.
Parkeringshallen under torget har varit öppen i snart ett år trots att området kring torgparkeringens infart fortfarande en byggarbetsplats.
Publicerad:

Turun toriparkkis vd, Jari Pölönen är förvånad. Det verkar som att människor som behöver parkera i centrum inte vet att parkeringshallen under torget är öppen.

Ändå är det snart ett år sedan som torgparkeringen öppnade och sedan mitten av december i fjol har man alltså kunnat parkera sin bil under Salutorget. Detta trots att Salutorget självt fortfarande är en enda stor byggarbetsplats.

– Vi får fortfarande höra att folk inte förstår att parkeringshallen är öppen då arbetena ovanför jord ännu pågår, säger Pölönen. Att det är så här har nog kommit som en överraskning för oss.

Arkiv/Monica Forssell
En parkeringshall med gott om utrymme.
Det finns gott om utrymme i parkeringshallen under Salutorget. Antalet parkeringsplatser är totalt 620.

Torgparkeringen och torgrenoveringen har fått mycket publicitet men det här har tydligen inte fått bilisterna att ta den nya parkeringshallen till sitt hjärta.

Enligt Pölönen har dålig skyltning också inverkat negativt. I september dök dock en tavla som informerar om lediga parkeringsplatser upp i Aningaisbacken och under den senaste tiden har ett litet uppsving i besökarantalet märkts av.

Monica Forssell
En gata i en stad.
På Aningaisgatan blir bilisterna nu påminda om att det går att parkera i parkeringshallen Toriparkki på Universitetsgatan.

Pölönen vill inte berätta hur mycket parkeringshallen används men medger att den inte varit full en enda gång sedan strax före jul i fjol då hallen öppnades och man fick parkera gratis i hallen.

Att man inte har uppnått målsättningarna, står klart. Men många lediga platser är inte enbart något negativt.

– Vi vill ju att människor ska kunna lita på att det alltid finns plats under torget, påpekar Pölönen.

Coronaepidemin är största boven

Enligt Pölönen är det inte bara okunskap och dålig skyltning som bidragit till att det lyst så mycket grönt i parkeringshallen.

Den största orsaken är coronaepidemin som gjort att färre än normalt rört sig i Åbo centrum. Coronaeffekten har man märkt av också i grannhallen Louhi.

Aimo Park ger inte heller ut siffror på hur flitigt parkeringshallen används men så mycket säger vd Juha Sirelius att det var tyst i våras. Öppnandet av torgparkeringen har enligt Sirelius tillsvidare inte synts i Louhis siffror på något sätt.

Louhi har drygt 600 parkeringsplatser i sin parkeringshall i centrum och torgparkeringen har 620 platser.

Inte fråga bojkott

Att det skulle finnas människor som av princip inte parkerar under Salutorget, kanske för att de motsatt sig själva bygget, tror Pölönen inte.

– Nej det handlar det inte om. Tvärtom besöks parkeringshallen av många sådana människor som säger att de i tiderna motsatt sig parkeringsbygget men nu är nöjda över att det är lätt att parkera i centrum, säger Pölönen.

Webbchef, reporter
Publicerad: