Amerikanerna stortrivs på Nylands brigad: "I absolutely love it"

Kristoffer Nöjd
Juan Canales
Juan Canales har varit i 17 länder som amerikansk soldat men rankar ändå mottagandet i Finland högt.
Publicerad:

Nylands Brigad fortsätter att profilera sig som ett truppförband där man inte är rädd för internationellt samarbete. Den här hösten tar man det globala till en ny nivå då 150 amerikanska marinsoldater tillbringar två månader i Dragsvik och deltar i två övningar, SYD 22 och Freezing Winds 22.

Kristoffer Nöjd
Juha Kilpi och kollegan Michael Roeske kommer bra överens.

Det här är den andra övningen där man samarbetar med amerikanska trupper. I somras delade man på värdskapet med Kustbrigaden i Obbnäs då militärfartyget USS Kearsarge var på besök.

Det främsta syftet med övningen är att fortsätta att utveckla den så kallade interkompatibiliteten, i all sin enkelhet att bli mer samspelta. Ett annat syfte är för USA att med sin närvaro visa sitt konkreta stöd för Finland.

– Vi har erfarenhet av samarbete med bland annat den svenska försvarsmakten. Men det har handlat om bara en till två veckor. Det är första gången någon faktiskt bor här så här länge. Tanken är att vi ska lära av varandras kulturer – hur man planerar, hur man ger order och hur man verkställer. Vi tänker de facto ganska lika, säger brigadkommendör Juha Kilpi .

– De amerikanska trupperna integreras i vår vardag. De bor på garnisonen, äter i vår matsal och vistas på vårt soldathem. Att man faktiskt lever sida vid sida och lär känna varandra är mycket intressant för våra beväringar och vår personal. Personligen ser jag mycket fram emot att se hur den gemensamma vardagen fungerar, säger Kilpi.

Eftersom byggnad 9, eller underofficersskolan, renoveras har man byggt upp ett container- eller barackkomplex i närheten av idrottshuset där amerikanerna kommer att bo. Här kommer brigadens egna beväringar att inhysas i början av nästa år.

Kristoffer Nöjd
Bostadsbaracker på Nylands brigad.
Amerikanerna är inhysta i tillfälliga baracker som sedan kommer att utnyttjas av beväringar.

De amerikanska trupperna kommer från marinkårens Camp Lejeune i Jacksonville i delstaten North Carolina. Basen utgör ett helt samhälle med nästan 140 000 soldater, reservister, civilpersonal och deras familjer.

– Den största skillnaden till Nylands Brigad är storleken. Men jag gillar att det är lite mindre här, säger de amerikanska truppernas befälhavare Michael Roeske .

Med sig hade man 49 lastenheter eller ungefär 400 ton materiel, bland annat 20 bepansrade lastbilar och två gaffeltruckar som transporterades hit med flyg och fartyg via Hangö.

– All materiel kom från USA och likaså största delen av manskapet. En del kom med finska båtar från en övning i Sverige, säger Roeske.

Logistiska stöduppgifter

Amerikanerna kommer främst att ha logistiska uppgifter. I praktiken är tanken att man ska lära sig hur den finska försvarsmakten sköter olika havs- och landbaserade verksamheter för att upprätthålla sin stridsförmåga i skärgårdsförhållanden. Övningen ska också öka förståelsen i varandras militära traditioner och sätt.

– Vi kommer att öva i skärgården och längs kusten. Det är utmanande förhållanden just nu. Vi har tid att öva också på små saker och sedan koncentrera oss på större helheter. Mycket sker i världen just nu men vi fokuserar på detta samarbete, säger Kilpi.

I praktiken kommer man bland annat att i samarbete med Uttis jägarregemente öva helikopterstöd till platser dit man inte kan komma med normala fordon.

– Det är någonting helt annat att kunna öva det på riktigt, säger Kilpi.

Arkiv/Kristoffer Nöjd
Beväring visar hur Pasi
Amerikanerna får bekanta sig med Pasi-fordonets egenskaper.

I beväringsstranden vid Dragsviken har man dagen till ära ställt upp amerikanska fordon, G-båtar, fyrhjulingar och motocrossmotorcyklar. I vimlet bland finska och amerikanska soldater står HM3 (Hospital Corpsman, Third Class) Juan Antonio Canale som alla kallar för "Doc".

Vad tycker du om Finland så här långt?

– Jag tycker inte om det. "I absolutely love it", säger Canales.

Han har tidigare tjänstgjort på fartyg och detta är hans fjärde internationella uppdrag.

– Och mitt sjuttonde land. Vissa är vänligare än andra. Det här är en av de mest välkomnande platserna jag varit på. Alla är genuina och snälla, säger Canales som inte tycker att skillnaderna i utrustning eller arbetssätt är speciellt stora.

Korpral Kyle Keyes och hans manskap rör sig med fyrhjulingar.

– De används för att transportera utrustning, manskap och skadade personer i svår terräng. Det är en ny idé som vi håller på att göra till en del av verksamheten där hemma också men det här är första gången jag sysslar med det.

Man har testat fyrhjulingarna i Syndalens terräng och Keyes är imponerad både av fyrhjulingarna och av den finländska naturen.

– Jag älskar höst och kyla och att se hur träden blir gula säger han och pekar ut över Dragsviken.

Kristoffer Nöjd
Korpral Kyle Keyes på fyrhjuling.
Korpral Kyle Keyes på fyrhjuling.

Juha Kilpi får frågan om vilka signaler övningen ger till Ryssland.

– Det här gör vi främst av praktiska orsaker. Det är inte värt att komma hit med all utrustning för ett par veckor.

Trots att man inte vittnar om några problem i umgänget finns det vissa praktiska skillnader mellan de finländska och amerikanska trupperna.

– Våra beväringar får sin utbildning just nu. De är färdigutbildade först när de hemförlovas. Amerikanerna gör det jobb de utbildats till. Men vi har goda erfarenheter av att våra beväringar jobbar med proffs. Fast det låter lite märkligt att jag säger det så gör de det rätt bra. De amerikanska soldaterna är ganska unga. De är inte mycket äldre än våra beväringar. Men det är viktigt för beväringarna att se hur professionella soldater agerar. Det här kommer beväringarna alltid att minnas.

Reporter (Västnyland)
Publicerad: