Hur fint kan man bo en natt i Åbo om man är beredd att betala? – Här är stans lyxigaste hotellrum!

Hur lyxigt kan man bo en natt i Åbo, om man är bredd att sätta sprätt på lite pengar?

I Las Vegas kan man betala 100 000 dollar för sviten Empathy suite på Palms Casino Resort och får då 800 kvadratmeter med bland annat egen bar, simbassäng, bowlingbana, spelrum och massagerum.

Men vad får man i Åbo, om man är beredd att betala?

Enligt världens största digitala resebolag, booking.com, finns det nio fyrstjärniga hotell i Åbo. Av de här fyrstjärniga hotellen erbjuder fem sviter, det vill säga rum som är snäppet större och finare än rum som klassas som superior. ÅU tog en titt på hotellens kronjuveler.

Här är stans dyraste och finaste rum!

1. Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone

Monica Forssell
Två champagneglas.
Hotel Seurahuone har satsat på glamour i 1920-tals stil.
Publicerad:

Antal sviter: 1

Rummet: 65 kvadratmeter med sovrum, vardagsrum, hall och 2 badrum med badkar.

Egen bastu ingår: Nej

Pris: 395 – 678 euro, enligt efterfrågan.

ÅU:s åsikt: Två champagneglas och ingredienserna till Chambord Royale väntar på rummet. Det känns festligt! Det är högt i tak och rummet är beläget i hotellets äldre del. Sängen är 2 meter bred och bäddad med åtminstone sex vita dynor. Mosaikgolvet i badrummet glittrar förföriskt och make-up bordet med hollywoodspegel är en skojig detalj.

Inredningen är elegant och ska påminna om 1920-talets glamour. Sovrummet skiljs åt från vardagsrummet med en skjutdörr av glas och soffan i vardagsrummet går att förvandla till en dubbelsäng.

Enligt hotellchef Sanna Paloniemi är sviten eftertraktad men minsann inte bara bland kändisar och förmögna. Enligt Paloniemi är det ofta familjer som vill bo lite rymligare och par som kanske har något lite extra att fira, som bokar.

Förutom drinken ingår hotellets bufféfrukost och en skild artesanfrukost i priset.

Plus: Välkomstdrink, specialfrukost, mitt i stan och vacker inredning med stänk av glamour bidrar till känslan av det där lilla extra.

Minus: Ingen egen bastu på rummet.

Hotellet hör till kedjan Sokos Hotels.

2. Radisson Blu Marina Palace Hotel Turku

Arkiv/Monica Forssell
Aura å fotograferad högt upp ifrån.
Utsikten från sjunde våningens svit är enastående.

Antal sviter: 4

Rummen: Cirka 60 kvadratmeter stora. Sovrum, badrum, vardagsrum. Belägna i husets gavlar på hotellets två översta våningar.

Egen bastu ingår: Ja

Pris: ca 500 – 600 euro. Om efterfrågan är stor kan priset stiga till långt över 600 euro

Hotellet Marina Palace sviter hör till Åbos dyraste. Enligt hotelldirektör Mikko Malmberg är de ändå populära. Alla är sällan bokade varje natt, men nog varje vecka. Sviterna, på de två översta våningarna i hotellet, har skilda sovrum och vardagsrum, egen bastu med utsikt över Aura å och badrum med badkar.

ÅU får efter lite övertalning titta in i en av sviterna. Övertalningen behövs för att sviterna snart ska renoveras och Malmberg vet att det, om man tittar efter riktigt noga, finns någon liten repa i något golv eller något bord.

ÅU:s åsikt: Utsikten från sjunde våningen över Aura å mot hamnen är enastående. Reportern upptäcker inga repor och har svårt att slita sig från utsikten. I badrummet, bakom glasväggar i sovrummet, finns ett lockande rött badkar. TV:n har integrerats i en hylla som skärmar av den breda sängen från badrummet. TV:n går att svänga så att man kan ligga i badet och titta på TV. Här skulle man gärna också sitta på laven och blicka ut över stadens ljus.

Plus för att fönstren har pansarglas. Om man skulle råka vara en kändis.

Mera plus: Enastående utsikt från alla rummen, sympatisk inredning med elegant belysning och levande blommor på rummet.

Minus: Inte nyrenoverat.

Hotellet hör till kedjan Sokos Hotels

Ruissalo Spa & hotel

Monica Forssell
En hotellsäng med fin utsikt över havet.
Det ljusa rummet bjuder på utsikt över Erstan.

Antal sviter: 1

Rummet: Ett sovrum, ett eget litet spa och en balkong. Cirka 55 kvadratmeter.

Egen bastu ingår: Ja

Pris: Ca 310 euro.

Runsalahotellet imponerar med vacker ingång, fina blomarrangemang och en lugn, vuxen stämnig. Sviten är belägen i ensamt majestät på hotellets översta våning.

ÅU:s åsikt: Vilken utsikt! Utanför sovrumsfönstret breder Erstan ut sig. Den här utsikten från hotellets sjunde våning är svår att slå. Badrummet, eller spaet som det kanske kan kallas, har egen bastu och jacuzzi. Från spaet har man också havsutsikt. Och räcker det inte med jacuzzi på rummet så har gästerna också fri tillgång till hotellets spa.

Sviten är nyrenoverad och enligt försäljnings- och marknadsföringschef Joni Hakkarainen, mycket efterfrågad.

Plus: Utsikten över havet, den egna lilla spaavdelningen och den rymliga balkongen bidrar till känslan av lyx.

Minus: Från hissen till rummet är det två trappor. Lämpar sig inte för personer som har svårt att röra sig.

Hotellet hör till Sunborn Group.

4. Hotel Kakola

En bäddad säng på ett hotell.
Sviten är inredd i jordnära färger med detaljer i guld och brons.

Antal sviter: 1.

Rummet: 54 kvadratmeter. Sovrum och vardagsrum. I vardagsrummet ett rejält matbord. Balkong. WC och badrum skilt. I badrummet dusch.

Egen bastu: Nej

Pris: Cirka 400 euro. Kan kosta över 500 euro.

Tills vidare erbjuder Hotel Kakola bara en svit men i framtiden kommer det att finnas flera exklusiva rum i hotellet. Hotelldirektör Toni Toivonen vill inte avslöja detaljer om de nya sviterna men yppar så mycket att de byggs på vinden och att hela våningen kommer att vikas för de nya sviterna.

ÅU:s åsikt: Entrén till hotellet är imponerande och det känns lyxigt med tegelväggar och festlig belysning redan före dörren till sviten öppnas.

Detaljer som påminner om det forna fängelset ingår, men överskuggar inte känslan av högklassigt hotell. De tjocka ytterväggarna garanterar att det är tyst på rummet. Sängen är extrabred och en välkomstdrink väntar på rummet.

Plus: Smakfull, enkel men elegant inredning i jordnära färger, rymlig, tyst. Välkomnande och lyxig inramning.

Minus: Trots att miljön i sig är unik är utsikten från rummet på andra våningen inte sådan att man tappar hakan.

Hotellet är ett privatägt familjeföretag.

5. Park Hotel

Monica Forssell
Ett gammalt hus med träd omkring.
Park Hotel ligger bara ett par kvarter från till exempel köpcentret Hansa.

Antal sviter: 2

Bröllopssviten: Vardagsrum, sovrum, badrum med badkar. Storlek cirka 25 kvadratmeter.

Bastu på rummet: Nej

Pris: cirka 250 euro

Hotellet ligger inbäddat i grönska och blommor invid Puolalaparken, bara ett par kvarter från restaurangerna och butikerna i centrum. Alla rummen är unika och inredda på olika sätt.

ÅU:s åsikt: Stort plus för att hotellet är beläget mitt i centrum av Åbo. Vackert hus från 1902 med fina planteringar. Hotellet erbjuder gratis parkering åt alla sina gäster och morgonmål ingår i priset.

Invändigt är hotellet charmigt inrett i gammaldags stil med spetsdukar, porträtt på väggarna och murriga färger. Den personliga servicen känns lyxig och gästerna kan lita på att det finns både blommor och bubbelvin på rummet, i fall så önskas.

Plus: Charmig inramning, alla hotellets rum är unika och inredda i olika färger. Servicen gör att vem som helst kan känna sig som en vip.

Minus: Mycket textilier och stoppade möbler kan vara jobbigt för allergiker.

Hotellet är ett privatägt familjeföretag.

Webbchef, reporter
Publicerad: