Konserthusets gäster får kanske parkera under jorden vid ämbetshuset – trafiken ska dirigeras till Jungfrustigen

Stefan Holmström
Parkerade bilar vid hus
Ska det bli en utfart eller infart här eller på andra sidan statens ämbetshus? Just den här platsen beskrivs som "utmanande".
Publicerad:

Visionen om ett nytt konserthus i Åbo har presenterats. Det är ändå oklart hur parkeringsfrågorna ska lösas, då många av de ibland över tusen gästerna sannolikt tar sig med bil till en konsert eller annan tillställning.

På tisdagens presskonferens om konserthuset gavs inga detaljer. Stadsplaneringsdirektör Timo Hintsanen noterade allmänt möjligheten att bygga en parkeringshall invid musikhuset och statens ämbetshus.

Åbo stad har tidigare nämnt både en underjordisk p-hall eller till och med ett helt nytt p-hus i området. En uppdaterad och tillsvidare hemlig parkeringsplan presenterades också på fullmäktigemötet på måndag.

Redan nu finns parkeringsplatser som kan sägas vara under jorden, i gropen mellan stadsteatern och statens ämbetshus. Den lilla grusplanen är i ett planutkast klassad som "LPA-1", som betyder bilparkering. LPA-1 innebär att den kan byggas om till en underjordisk parkering.

Här har staden alltså en färdig grop som redan är integrerad med fastighetshelheten vid Självständighetsplan. Volymen räcker knappast ändå till för hundratals bilar.

Åbo stad / ÅU
Karta över
”Gropen” är redan nu en parkeringsplats, men en underjordisk parkeringslösning kan omfatta båda sidorna av statens ämbetshus.

Det finns andra intressanta detaljer, sådana som berättar mer om parkeringsplanerna. såsom beteckningarna "ma-1" och "ma-2".

– I kvartersområdet ingår en rätt att bygga underjordiska parkeringsplatser under Självständighetsplan (ma-1) och Samppalinnagatan (ma-2), enligt planutkastet.

"Självständighetsplan" är den gata som går framför statens ämbetshus. Under den har man i alla fall i ett skede tänkt sig plats för 400 bilar i tre våningar.

Platsen beskrivs ändå som "utmanande".

De två potentiella områdena (röda på kartan) sammanbinds av gropen (gul). En underjordisk parkering, hur den sedan än ser ut, kunde alltså ha infart från både Paavo Nurmis allé och Jungfrustigen.

Stefan Holmström
P-plats mellan två hus
Den här kunde eventuellt fyllas med konsertgästernas bilar. Till höger syns stadsteatern, till vänster statens ämbetshus.

Lösningen skulle hur som helst innebära mer trafik på Jungfrustigen.

"Utgångsläget är att trafiken ska styras att komma från Österlånggatan, inte från Östra Strandgatan", enligt stadsstyrelsens protokoll från december.

Det är oklart hur det går med det nuvarande lilla parkeringsområdet bakom ämbetshuset.

P-behovet styrs inte bara av konserthuset. Nya parkeringsplatser behövs också annars.

Östra Strandgatan är nu oftast fullparkerad på det här avsnittet. Det förändras helt då gatan får dubbla cykelbanor. Många parkeringsplatser ryker – samtidigt som allt fler har ett behov att ta sig till konserthuset.

21.10 kl. 16.30. "Östra Långgatan" korrigerad till Österlånggatan.

Publicerad: