”Så här ser artistlivet ut” – Susann Sonntag ger sin publik allvaret och glädjen av 40 år på scenen

Kristoffer Nöjd
Kvinna sitter på läktare med öppna armar.
Susann Sonntag har mycket att fira nästa år.
Publicerad:

Över 30 konserter av olika slag fram till jul, ett pinfärskt album, en jubileumsshow i görningen och en bok på utkommande. Nästa år fyller artisten Susann Sonntag 60 år och firar 40 år som artist. Men takten är det inget fel på.

– Jag känner mig ung, säger Susann Sonntag när vi träffas i Fokushuset i Karis där hon snart ska stå på scenen under Årets stora julkonsert och senare i vinter med sin egen jubileumsshow.

Sonntag som växte upp i Lappvik, då en del av Tenala, nu en del av Hangö, har alltid vetat att musiken kommer att prägla hennes liv.

– Jag kommer från en färgstark familj där sång och dans alltid varit närvarande. När jag var sex år gammal stod jag med hopprep och sjöng framför spegeln.

Sonntag utbildade sig ändå till kock men har inte jobbat med det på 30 år. Sedan 1993 har hon livnärt helt och hållet sig på musiken, dels som musiklärare, dels som artist.

– Det går att livnära sig som artist i Svenskfinland bara man är mångsidig. Men visst har det varit tungt ibland att vara lärare i veckan och sedan stå på scenen till långt in på natten på helgerna.

Långa dagar, sena nätter

Under sina 40 år som artist har Susann Sonntag så gott som alltid varit en frontfigur, bland annat i Sannes och i Susann Sonntag’s som kom att kopplas starkt till dansbandsvärlden fastän Sonntag själv säger att man kanske varit mer av ett partyband.

Men turnerandet med band lades på is 2018 efter 33 år på vägarna, fixandet med barnvakter, långa dagar och sena nätter.

– VI hade gjort dansbandsgrejen så länge. Vi var helt överens om att vi behöver gå vidare.

Och Sonntag njuter av att vara en självständig artist.

– Jag gillar att göra olika saker inom musik och långa nätter är slitsamma. Nu har jag möjlighet att jobba mångsidigt.

Kristoffer Nöjd
Kvinna sitter på läktare.
Efter många år på scenen känner Susann Sonntag att hon har mycket att berätta och förmedla till sin publik.

Med åren har Sonntag fått ett större mod att ta svåra beslut och vågat följa sina drömmar.

– Själv har jag drömt om att representera Finland i Eurovisionen. Det har varit nära två gånger men inte blivit verklighet. Trots det har det varit en jätterolig resa.

Det här har Sonntag också försökt föra vidare till sina söner Sam och Tim. Därför har man stöttat dem fullt ut när de som yngre satsade hårt på tennis och fotboll.

– Man lär sig mycket av att träna hårt och disciplinerat och av att uppleva både med- och motgångar.

Numera studerar Tim juridik i Åbo medan Sam följt i sin mors fotspår och jobbar som artist i duon Sam Zimon och som ljudtekniker och producent med en egen musikstudio i S:t Karins.

Just den där balansgången mellan att ta för sig men inte provocera är någonting Sonntag levt med och kämpat med. Om bland annat detta får man läsa i den bok som Susann Sonntag kommer ut med i januari. Den handlar om hur det är att vara artist i Svenskfinland.

– Jag skriver om mycket roligt men också om mobbning och missunnsamhet. Men man måste kunna strunta i jantelagen. Det är otroligt viktigt. Man har bara ett liv och ibland måste man följa sin magkänsla. Livet är fullt av val och ibland svider det. Men de tuffa besluten ger också nya möjligheter.

Sonntag aldrig trott att hon skulle skriva en bok. Men hon blev övertalad av bland andra mediepersonligheterna Wille Wilenius och Stefan Möller, den senare också orkesterkollega.

– Boken blir ju också ett stycke finlandssvenska musikhistoria för eftervärlden.

Efter många år på scenen har man ganska mycket att berätta och förmedla. Man vet hur sorg och glädje känns på riktigt. Det är därför artister har en förmåga att beröra.

Den 17 november kom Susann Sonntags album ”Jag sjunger än” ut.

Det är hennes första hela album på 12 år. Det är ett jubileumsalbum. Sonntag har mycket att fira nästa år. I februari fyller hon 60 år.

Hon har stått 40 år på scenen och det är 40 år sedan hon gifte sig med sin man Kenneth Sonntag.

– Jag har sett många fina ställen och träffat måna spännande människor. Jag känner tacksamhet för allt jag har fått uppleva och vill förmedla det till min publik. Efter många år på scenen har man ganska mycket att berätta och förmedla. Man vet hur sorg och glädje känns på riktigt. Det är därför artister har en förmåga att beröra. Jag vill hitta barnet i mig och förmedla glädje men också gå på djupet. Då vill jag visa alla sidor av mig själv.

Det blir tre föreställningar på Tryckeriteatern i Karis den 2, 3 och 4 februari och ännu finns några biljetter kvar.

Små och stora julkonserter

Men först ska julen sjungas in.

Turnén Årets stora julkonsert där Sonntag uppträder med Henrik Åberg, Heléne Nyberg, Philip Järvenpää och Thomas Enroths orkester drog i gång i helgen med två spelningar i Sverige. I kväll ges konserten i Mariehamn.

Turnén fortsätter sedan med ytterligare ett dussin konserter i bland annat Karis den 26 november, i Kimito den 27 november och i Pargas den 28 november.

Utöver det blir det sex mindre julkonserter i bland annat Hangö, Bromarv och Ingå tillsammans med Heléne Nyberg, Thomas Enroth och Kenneth Sonntag.

Däremellan styr Sonntag upp luciafestligheterna i Ingå. Dessutom jobbar hon med sin egen jubileumsshow.

– Så här ser artistlivet ut. Men det brukar gå bra.

Reporter (Västnyland)
Publicerad: